11:13, pet, 29. Mar

Javni poziv županu Arsenoviču: “Zasadi drevesa kot je predvideno v vizualizaciji”





Igor Jurišič, mestni svetnik Stranke mladih – Zeleni Evrope, je na javnost naslovil javni poziv, kjer župana MO Maribor poziva, da naj zasadi drevesa, kot je bilo tudi predvideno.

“V času, ko se po vsej Evropi in svetu kažejo posledice podnebnih sprememb je nepredstavljivo, da vodilni na Mestni občino Maribor tako brezčutno pomendrate načrt zasaditve dreves in lomastite kot kak medved po mestu ter postavljate (in potem odstranjujete) megalomanska betonska korita, seveda za denar, ki bi ga lahko koristno uporabili,” zapiše Igor Jurišič.

V Stranki mladih – Zeleni Evrope so se zato obrnili po razlago k najuglednejšemu strokovnjaku s področja krajinske arhitekture mag. Nikolaju Staretu, ki je v povezavi z zelenimi površinami in predvsem drevesi v mestu povedal: “Parkovne površine so najpomembnejša prvina mesta glede na njihovo velikost, saj je v poletnem času znatno nižja temperatura, večja vlažnost, bolj čist zrak, manj prahu, večja je zaščita pred vetrovi, pred ultravijoličnimi žarki in nalivi ter nenazadnje zelo ugodno vplivajo na psiho človeka. Samo zamislimo si, da večje odraslo drevo v končni velikosti preko listnih rež odda 300 do 500 litrov vode na leto (relativna vlažnost se poveča do 30 %), v enem letu predela cca 1 milijon m3 zraka in proizvede do 1,7 kg kisika na uro kar zadošča za 10 ljudi.”

Igor Jurišič pravi, da ob teh besedah kot mestni svetnik Stranke mladih – Zeleni Evrope ne more mirno gledati, kako že kupljena drevesa nebogljeno in brez vode v koritih na vročini čakajo na odločitev vodstva MOM, zato v imenu predvsem prihodnjih generacij županu v dveh besedah sporoča: POSADITE DREVESA.

FOTO: Igor Jurišič

Ne zanima ga, kdo je krivec

“Izgovorov, da dreves ne boste posadili, ker bodo zakrivala obnovljeno fasado seveda ne morem sprejeti. Prvič zato, ker so načrtovana precej poredko, drugič zato, ker je smiselno izbran Steblasti Gaber, ki se bistveno manj razbohoti v širino, kot ostale drevesne vrste ter tretjič zato, ker so drevesa zasajena neposredno pred nastanitvenim obratom župana Arsenoviča na Vojašniškem trgu, kjer dreves nikdar ni bilo,” še zapiše Jurišič.

Mestni svetnik še navede, da kaj je pravi razlog in kdo je za to odgovoren, ga v bistvu niti ne zanima in se s tem tudi ne želi ukvarjati: “Vse, kar želim v tem primeru je, da se drevesa na Gregorčičevi posadijo, kot je bilo predstavljeno v renderju (v vizualni rešitvi).”

“Drevoredi predstavljajo sončna očala mesta”

V spodbudo k zasaditvi dreves si za konec Jurišič izposoja besede mag. Nikolaja Stareta, ki se zaveda pomena drevoredov in pravi: “Drevoredi predstavljajo sončna očala mesta, saj ščitijo pešce pred ultravijoličnimi žarki in jim omogočajo senco v vročih poletjih, hkrati pa jih delno ščitijo pred prahom, nalivi, refleksijo fasad,…”.

Zato župana javno poziva: PRENEHAJTE Z URBANISTIČNIM VANDALIZNOM IN POSADITE DREVESA TUDI NA SEVERNI STRANI GREGORČIČEVE!

Druge novice

Comment

  • Meščan z Gregorčičeve

    25 julija, 2022

    Občani, kateri imamo okna naših stanovanj na severni strani Gregorčičeva, smo izrecno PROTI zasaditvi dreves. Ne moremo sprejeti argumentov tistih, ki tu sploh ne živijo, ker ti se pač gredo politiko, da lahko nasprotujejo županu. Seveda smo za čim več zelenja v mestu, zato naj bo – kot je tudi sprejeto – zasajenih čim več raznovrstnih grmovnic, saj bodo te bistveno lepše ozelenile mesto kot pa stebrasti gaber, da o količini listja in zaradi tega posledično boljšem zraku, sploh ne govorimo!

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.