23:21, sob, 6. Jul

Je moški, ki je v Kopru mučil psičko do smrti, vpleten tudi v trgovanje s psi?





Pedsednik vlade Robert Golob je v videu, ki ga je v soboto objavil na družbenem omrežju Instagram, ostro obsodil nedavno kruto ravnanje s psom v Kopru. Povedal je, da je od treh ministrstev že zahteval pripravo poročil. Meni, da mora država v takih primeri znati ustrezno ukrepati. “In upam, da bodo ministrstva to znala tudi narediti,” je dejal.

“Jaz sem enako zgrožen, kot ste zgroženi vi,” je dejal Golob in povedal, da je o dogodku v Kopru dobil ogromno sporočil od ljudi.

Zahteval poročila od ministerstev

Poročila o dogodku je zahteval od ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, od ministrstva za notranje zadeve ter pravosodnega ministrstva.

“Verjamem, da imamo vsi svoje živali tako radi, da bomo tistim, ki jih nimajo, preprečili, da bi živali še kdaj lahko trpinčili,” je v video posnetku, na katerem je skupaj z večjim psom, dejal premier.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Robert Golob (@_robertgolob_)

Koprski policisti so v ponedeljek obravnavali starejšega moškega, ki je na Markovcu v smeri Semedele z mopedom peljal psa na sprehod, pri tem pa je imel psa privezanega na moped. Med vožnjo se je pes zgrudil in poginil. Ko je moški to opazil, se je zapeljal do smetnjaka za biološke odpadke, kjer je psa odvrgel, so v torek sporočili iz Policijske uprave Koper.

Zbirajo se podpisi

Kršitelju, ki je bil alkoholiziran, so policisti izdali plačilni nalog po zakonu o zaščiti živali, napisali bodo tudi poročilo na upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so takrat napovedali na policijski upravi.

Po dogodku je stranka SD na svoji spletni strani začela zbirati podpise za dopolnitev kazenskega zakonika na način, da bi nepotrebno trpinčenje in smrt živali bilo opredeljeno kot kaznivo dejanje. Tovrstni spremembi so naklonjeni tudi na pravosodnem ministrstvu, kjer so za STA napovedali, da bo vključena v jesenske spremembe kazenskega zakonika.

Po poročanju Radia Slovenija je spletno peticijo SD v treh dneh podpisalo približno 11.000 ljudi.

Gre za nedovoljeno trgovanje? 

Sicer pa se je na vprašanja portala Pes moj prijatelj, v zvezi s primerom moškega, ki je za mopedom vlekel svojo psičko, se je odzvala tudi UVHVVR. Vse postopke v zvezi s skrajno zavržnim dejanjem, ki se je zgodilo 3.7.2023, in sicer vlečenje psa ter povzročitev smrti le- tega je, kot so uvodoma poudarili za omenjen portal, izvedla policija.

Na Območnem uradu (OU UVHVVR) Koper so bili obveščeni naslednji dan (4.7.2023), ko je bil kuža s strani VHS (Veterinarsko higienske službe) že odpeljan. “Odvoz je naročila policija. Policija je storilca tudi oglobila na podlagi Zakona o zaščiti živali, tako da OU UVHVVR v zvezi s tem zavržnim dejanjem ne vodi postopka.”

Je pa bil s strani OU UVHVVR uveden postopek proti lastniku, ker psičke ni prijavil (dal vpisati v register). Prav tako, kot so pojasnili za portal Pes moj prijatelj, preverjajo, ali je šlo ob pridobitvi kužka s stani storilca za kršitve glede premikov živali (nedovoljeno trgovanje).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.