16:13, pet, 19. Apr

JSKD: Dva Mariborčana med dobitniki najvišjih priznanj v ljubiteljski kulturi





Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je razglasil prejemnike priznanj za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture. Med njimi sta tudi dva Mariborčana, filmski ustvarjalec Franc Kopič ter soustanoviteljica in predsednica Kulturnega društva nemško govorečih žena Mostovi Maribor Veronika Haring.

Ker svečane podelitve priznanj, ki je vsako leto januarja potekala na Ljubljanskem gradu, zaradi zdravstvene krize trenutno ni mogoče izpeljati, jo bo JSKD priredil takoj, ko bodo epidemiološke razmere to dopuščale. Letos poleg zlate plakete za življenjsko delo, ki jo prejme glasbenik Zlatko Kaučič, podeljujejo še štiri srebrne plakete. Prejmejo jih Rosina Katz-Logar in Lenart Katz, predana kulturnika, ki skrbita predvsem za promocijo in ohranjanje slovenskega jezika in kulture na avstrijskem Koroškem, filmski ustvarjalec Franc Kopič, soustanoviteljica in predsednica Kulturnega društva nemško govorečih žena Mostovi Maribor Veronika Haring in zborovska dirigentka Helena Fojkar Zupančič. Letošnja dobitnica zlatega znaka pa je zborovska dirigentka Jerica Bukovec. Za priznanja se je potegovalo 32 predlaganih kandidatov in kandidatk, ki pomembno (so)ustvarjajo na področju ljubiteljske kulture v svojem lokalnem ali širšem okolju. O prejemnikih je odločala strokovna komisija, ki jo sestavljajo predsednik Tomaž Simetinger ter člani Marko Rupel, Marijana Kolenko, Andreja Koblar Perko in Inge Breznik.

Med prejemniki srebrnih priznanj Mariborčana Veronika Haring in Franc Kopič

Veronika Haring izvira iz kroga nemško govoreče skupnosti v Sloveniji in je od osamosvojitve naprej med najaktivnejšimi organizatorji te manjšinske skupnosti pri nas. Leta 2000 je bila pobudnica ustanovitve Kulturnega društva nemško govorečih žena ‘Mostovi’ (Kulturverein deutschsprachiger Frauen ‘Brucken’) v Mariboru, ki ga vsa ta leta tudi zelo uspešno vodi. Aktivno se vključuje v prizadevanja za priznanje manjšinskih pravic v Sloveniji in predstavlja kulturno tvornost nemško govorečih državljanov Slovenije v mednarodnem prostoru. Posebej pomemben je njen trud za ohranitev oziroma oživitev bogatega prispevka nemško govorečih ustvarjalcev h kulturni tradiciji Maribora.

Veronika Haring. Osebni arhiv

Franc Kopič je filmski ustvarjalec, režiser in snemalec, ki je svojo filmsko pot začel kot osnovnošolec z očetovo kamero. , je v svoji več kot štiri desetletja dolgi karieri posnel izjemni opus animiranih, dokumentarnih, pa tudi igranih, kratkih in celovečernih filmov. Za svoje delo je dobil številne mednarodne nagrade in priznanja. Teh se je nabralo toliko, da je leta 1989 prišel v Guinnessovo knjigo rekordov s 154 nagradami. Kopič v svojih filmih med drugim vestno beleži dogajanje v Mariboru. Naj omenimo dva, s katerima je predstavil Maribor in Slovenijo svetu, to sta Maribor in njegova najstarejša trta na svetu, ki ima angleške in nemške komentarje, ter glasbeni spot Maribor & saxofon. Kot dolgoletni član Film in video kluba Maribor (nekdaj Kino klub Maribor) še danes vodi klubske informativne delavnice, svetuje in članom kluba pomaga pri montaži filmov.

Franc Kopič, osebni arhiv

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.