04:40, sob, 20. Apr

Judoistka Kaja Kajzer z dvema zmagama v Dohi na svetovnem prvenstvu





Tretji dan svetovnega prvenstva se je lahko na tatamijih v Katarju spremljalo Kajo Kajzer in Martina Hojaka.

Kaja Kajzer je svoje dvoboje v kategoriji do 57 kilogramov otvorila z zmago nad Poljakinjo Kowalczyk

S Poljakinjo je Kaja stara znanka,  na tekmovalnih tatamijih sta se že večkrat srečali. Dvoboj se je po neodločenem rednem delu prevesil v boj za zlato točko. V drugi minuti podaljška je Kaja v parterju dobila Poljakinjo v končni prijem in jo po dvajsetih sekundah v prijemu premagala z ipponom. V drugem krogu se je Kaja pomerila s Portugalko Monteiro. Z lepim metom si je priborila ippon v drugi minuti in tako premagala večkratno evropsko prvakinjo. S četrto nosilko turnirja in četrto na svetovni lestvici Japonko Funakubo, se je pomerila za preboj iz izločilnih dvobojev. Japonka je v drugi minuti s končnim prijemom v parterju izločila Kajo iz nadaljnjega tekmovanja.

Tri borbe je Kaja povzela takole: “Danes sploh nisem razmišljala o prvem mestu, seveda pa sem želela priti čim višje. Začela sem zelo dobro in se dobro borila v prvih dveh borbah. Ne glede na to, da je bila v tretjem dvoboju močna Japonka, jaz mislim, da bi jo lahko premagala. Sem žal spet naredila napako in zato nisem zadovoljna s to borbo, ker če bi zgubila po dobri borbi z njo ne bi bila tako razočarana kot pa sedaj, ko me je stala ena moja napaka v parterju borbe. Japonci so znani po dobrih tehnikah v parterju. Naredila sem napako, ker sem se z njo sploh podala v parter, kjer je dobila roko pod moj trebuh in tako me je obrnila in dobila v končni prijem, iz katerega se je skoraj nemogoče rešiti. Prvi dve borbi sem vedela, da bosta težki. S Poljakinjo sem vedela, da bo dolga borba, ker jo je težko vreči. Bila sem samozavestna, da jo bom uspela premagati. Tudi za Monteiro vem, da ima veliko izkušenj, se pa vidi, da po določenem času izgubi na moči in tako sem jo tudi taktično premagala. Borbo sem želela potegniti v boj za zlato točko in tam izkoristiti mojo kondicijo, ampak sem na srečo jo uspela prej vreči in tako po dveh minutah zmagati dvoboj. Po tem, ko sem videla žreb, me je malo stisnilo, ampak sem si rekla, nimaš kaj, greš tja uživati in prikazati najboljše borbe. Vedela sem, da imam težek žreb, predvsem to Japonko, ki je četrta na svetovni lestvici. Nisem se obremenjevala s tem. Poskusila sem odmisliti njeno pozicijo, vedela sem, da ji levičarke manj ugajajo kakor desničarke, ampak kljub temu nisem na žalost uspela priti do želenega prijema. Japonci imajo svoj stil juda, ki je popolnoma drugačen kakor evropejski judo. Pozna se predvsem tudi, da ne treniramo z Japonci in zato bi po mojem mnenju morali več hoditi tja na priprave, ker borb, ki so tam, nimaš nikjer drugje na pripravah. Zelo so tehnično podkovani in bi morali mi na japonskem več piliti naše tehnike. Vesela sem, da se letos tukaj nisem poškodovala. Lani na svetovnem prvenstvu sem se v prvi borbi proti Poljakinjo poškodovala. Dve zmagani borbi danes mi prineseta tudi kar nekaj kvalifikacijskih točk za olimpijske igre, ker so točke tukaj kar visoke. Glede končnega rezultata se nekaj pretirano ne obremenjujem, žal mi je, da sem izgubila to tretjo borbo, ampak lahko zdaj vsaj normalno nadaljujem naprej. Naslednja tekma je čez dva tedna in upam tam na kakšno kolajno.”

Martin Hojak. Vir: Judo Zveza Slovenije

Martin Hojak se je v kategoriji do 73 kilogramov pomeril z Moldavcem Osmanovom

Slednji si je s protinapadom v drugi minuti priboril ippon in iz nadaljnjega tekmovanja izločil Martina. Po prvi borbi tretjega tekmovalnega dne je Martin svoj pogled nanjo predstavil takole: “Z Moldavcem sva si izmenjala nekaj napadov, počutil sem se kar v redu. On je imel en dober napad, jaz sem tudi imel dva solidna napada. Potem pa je zelo hitro prišlo do presenečenja, imel sem kar dober gard, v tistem je napadel z nožno tehniko in sem se v trenutku znašel na hrbtu, ker nisem bilj dovolj pozoren. Definitivno je Osmanov kvaliteten borec, dela ogromno nizkih tehnik in s temi me je tudi napadal v borbi. Kljub temu, da je malo mlajši, je zelo sposoben judoist in ga ni za podcenjevati ne glede na uvrstitev na svetovni lestvici. Na pripravah sem se že boril z njim, na tekmovanju pa je bilo to prvič. Vedel sem, v kaj se spuščam in tudi on je vedel, kako se z mano boriti. Na koncu je odločila tista ena tehnika. V pripravah na borbo se osredotočam samo na to pred mano, ne gledam na nadaljnje potencialne tekmece, da se lažje osredotočim na to borbo. Definitivno sem šel v to borbo z namenom, da zmagam, ampak me je trenutek nepazljivosti stal zmage. Oči še vedno imam na olimpijskih igrah v Parizu, vse kar delamo, je v smeri kvalificiranja na ta dogodek. Ne bom pustil, da ima današnja borba negativen vpliv name še naprej bomo trenirali in tekmovali, ker je še dovolj časa za nabiranje kvalifikacijskih točk. Tudi zagona imam več kot dovolj, da prikažem, česa sem res sposoben in prikažem dobre rezultate. Kar se tiče kvalifikacijskih točk tiče, bi lahko bilo boljše, nisem pa nezadovoljen, saj sem nabral kar nekaj točk v tem prvem obdobju, se pa čez mesec dni začne še bolj resno nabiranje točk, ki bodo štele polno kvoto.”

Jutri se bo lahko spremljalo borbe Andreje Leški v kategoriji do 63 kilogramov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.