10:04, pet, 19. Apr

Juhuhu, POČITNICE so tu! A zakaj so “krompirjeve”?





Za slovenske šolarje se uradno začenjajo prve počitnice v tem šolskem letu, to so “krompirjeve” počitnice. 

pocitniceOkoli 179.500 osnovnošolcev in 74.000 srednješolcev se bo s počitnic v šolske klopi znova vrnilo 6. novembra. Šolarji bodo zaradi dneva reformacije in spomina na mrtve teden, če prištejemo še minulo soboto in nedeljo, kar deset dni uživali na počitnicah.

Počitnice naj bodo bodo aktivne

Številne delavnice v času jesenskih počitnic so pripravila društva v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije. Tako so v Mariboru med drugim pripravili likovne, sprostitvene in plesne delavnice.

V prestolnici bodo med drugim na Ljubljanskem gradu lahko raziskovali srednjeveško življenje. Pri Mladih zmajih pa se bodo mladi Ljubljančani lahko udeležili “jesenske avanture” s strokovno vodenimi aktivnostmi. V ljubljanskem živalskem vrtu pa jih čakajo “čarovnice iz ZOO Ljubljana”, ki so pripravile dnevna vodenja z imenom Čarovniški dan.

Mladi Celjani bodo lahko uživali v brezplačnih športnih aktivnosti, kot so kegljanje, plavanje, drsanje, badminton, namizni tenis, borilne veščine in športno plezanje. Počitniške delavnice so pripravili tudi na Obali.

Slovenci smo izraz “krompirjeve” počitnice prevzeli od Nemcev

krompir

Jesenske počitnice smo v samostojni Sloveniji uvedli v šolskem letu 1993/94. Za poimenovanje teh počitnic pa smo si izraz “krompirjeve počitnice” sposodili kar iz nemščine, kjer se jesenske počitnice imenujejo Kartoffelferien.

Nekoč otrokom s kmetij v Nemčiji v času pobiranja krompirja ni bilo treba hoditi v šolo. Zanje to so to bile počitnice, ko so dneve preživljali na dolgih njivah krompirja. Bile so precej prej kot so naše počitnice konec oktobra. V tem času pa je krompir že zdavnaj pobran.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.