13:48, tor, 16. Apr

Jutri nadaljevanje pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja, ki pričakujejo predlog za odpravo plačnih nesorazmerij





Predstavniki vlade bodo v ponedeljek po dobrem mesecu znova sedli za pogajalsko mizo z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja.

Obravnavali bodo poročilo delovne skupine, ki usklajuje besedilo Zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju. V sindikatih pričakujejo tudi predlog za odpravo plačnih nesorazmerij. Vladna stran je sindikatom javnega sektorja na zadnjih pogajanjih v začetku aprila predstavila osnutek zakona o skupnih temeljih plačnega sistema. Dogovorili so se, da se bodo o zakonu usklajevali v okviru delovne skupine, sestavljene iz predstavnikov obeh strani. Vsakih 14 dni naj bi sledila centralna pogajanja, torej vladne strani z vsemi reprezentativnimi sindikati, kjer bodo pogledali, kako poteka delo v delovni skupini ter poskušali najti rešitve, glede katerih v delovni skupini ne bodo uspeli najti konsenza.

Ministrica napovedala pripravo izhodišč

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je ob tem po zadnjih skupnih pogajanjih napovedala, da bodo v tednu dni v vladni obravnavi tudi izhodišča za odpravo plačnih nesorazmerij. Prav tako naj bi začeli pogovore po posameznih resorjih. A kot sta za STA pojasnila vodji sindikalnih pogajalskih skupin Jakob Počivavšek in Branimir Štrukelj, po njunem vedenju z izjemo pogajanj v zdravstvu in socialnem varstvu pogajanja za druge dele javnega sektorja še ne potekajo. Na predlog odprave plačnih nesorazmerij pa še čakajo. Pričakujejo, da jim ga bo vladna stran predstavila na ponedeljkovih pogajanjih, ko je kot točka dnevnega reda predviden “predlog odprave nesorazmerij v osnovnih plačah”. Tako Štrukelj kot Počivavšek ocenjujeta, da delovna skupina, ki usklajuje besedilo predloga zakona o skupnih temeljih plačnega sistema, svoje delo opravlja strokovno in konstruktivno. A opozarjata, da so med sindikati in vlado pri nekaterih vprašanjih pomembne razlike, pri tem kot ključno izpostavljata vprašanje plačnih stebrov.

Vprašanja o stebrih in primerljivosti med njimi

Poleg samega vprašanja, “stebri sploh ja ali ne”, so tu še vprašanja njihove vsebine in primerljivosti med stebri, tudi ko gre recimo za delovno uspešnost in povečan obseg dela, pojasnjuje Počivavšek. “Zavračamo zapiranje primerjav pri vrednotenju delovnih mest v okviru predlaganih stebrov in želimo, da horizontalna primerjava ostane po celotnem javnem sektorju, vlada pa zagovarja omejitev na primerjavo znotraj stebrov,” pa pravi Štrukelj. Po njegovih besedah namreč ocenjujejo, da bi, če bi obveljalo vladno stališče, pravzaprav na nek način legalizirali obstoječe nesprejemljive razlike med plačami.

Bi do dogovora lahko prišli do konca junija?

Poleg tega po njunih navedbah nekateri deli zakona še manjkajo. Kot pravi Štrukelj, ne vedo na primer, pod kakšnimi pogoji bodo veljale kolektivne pogodbe. Štrukelj sicer verjame, da je glede zakona možno doseči visoko stopnjo soglasja. Bolj zadržan pa je v napovedih, da bi do dogovora lahko prišli do konca junija. Pri tem opozarja, da je vlada v spremenjenih izhodiščih kot prioritetno napovedala odpravo plačnih nesorazmerij v okviru obstoječega plačnega sistema. Če jim predloga za to tudi v ponedeljek ne bo predstavila, pa bi to “načelo smisel tega, da usklajujemo zakon”. Počivavšek meni, da pogajanj do konca junija ni možno zapreti. Ne gre namreč za ločena pogajanja o zakonskem predlogu, ampak bi morala vzporedno teči pogajanja za odpravo plačnih nesorazmerij, kar pa se v določeni meri prekriva tudi s pogajanji po resorjih, pojasnjuje. “Zaenkrat polovice te slike sploh nimamo,” poudarja in dodaja, da so nesorazmerja zelo povezana tudi z uporabo nove lestvice, ki je del zakonskega predloga. “Ne moreš se pogovarjati o enem, če nimaš drugega,” pravi.

Za zdravstvo in socialno varstvo

Za zdaj sicer od resornih potekajo le pogajanja o vzpostavitvi stebra za zdravstvo in socialno varstvo. Ob delovni skupini, ki intenzivno usklajuje besedilo plačnega zakona, pa po navedbah ministrstva za javno upravo z namenom, “da bi usklajevanje potekalo hitreje in učinkoviteje ter bi na krovni ravni prineslo čim boljše rešitve”, o odprtih vprašanjih potekajo še delovni sestanki. Kot so zapisali v odgovoru za STA, ti potekajo tudi s sodniki. Na teh delovnih srečanjih predstavniki ministrstva za javno upravo sodelujejo, a vodijo jih resorno pristojni ministri. Naslednji sestanek s predstavniki sodne veje oblasti bo v ponedeljek in bo namenjen zgolj odpravi nesorazmerij pri plačah sodnikov, so še navedli na ministrstvu za javno upravo. Je pa po njihovih navedbah v okviru oblikovanja funkcionarskega stebra sicer predviden tudi dialog s preostalimi funkcionarji.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.