21:16, pet, 19. Apr

Jutri pouk v osnovnih šolah rdečih regij, v Trbovljah in Kopru čez vikend protesti





V ponedeljek bodo šole v rdečih regijah odprte za učence prve triade. Učitelje bodo testirali na okužbo z novim koronavirusom pred poukom. Druge šole pa naj bi jutri bile brez učencev, ti se bodo morali ponovno šolati na daljavo. Prav zaradi tega pa sta bila včeraj v Trbovljah, danes pa v Kopru protesta.

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Protesta v Trbovljah in v Kopru

Na koprski Semedelski promenadi se je danes dopoldne zbralo več sto staršev in otrok ter drugih v znak protesta proti ponovnemu zaprtju šol v obalno-kraški regiji. Na mirnem shodu so udeleženci svoja stališča izrazili s transparenti, med katerimi je bil izpostavljen napis “Šole morajo biti odprte; Dovolj! Zoom odpade!” Očitki so leteli tudi na delo vlade.

Okoli 200 Zasavcev pa je včeraj na stopnicah pri Delavskemu domu v Trbovljah pripravilo protest zaradi napovedanega zapiranja šol v ponedeljek. Protest je bil v prvi vrsti namenjen klicu k razumu glede otrok. Tako je bila edina današnja zahteva protestnikov, da se šole odprejo, je skupina občanov zapisala na družbenem omrežju facebook. Navedli so tudi, da so proti vsem nesorazmernim in neživljenjskim ukrepom. Na protestu so vzklikali: “Šole ne damo.” Na transparentih, ki so jih prinesli protestniki, je med drugim pisalo: “Mi nismo ovce, da imate nas za norce. Vse šole, vrtce in športne objekte odpret, računalnike doma zapret.”

Za šole in vrtce v rdečih in črnih conah različni ukrepi

Jutri bo tako Slovenija razdeljena na rdeče in črne cone. V rdečih conah bodo šole za učence prve triade odprle vrata, prav tako vrtce. V črnih regijah pa bo omogočeno nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni v sektorjih kritične infrastrukture. Pouk pa bo po odredbi vlade na daljavo. Sprva je bilo napovedano, da se bo pouk v rdečih regijah – gorenjska, koroška, osrednjeslovenska, podravska, pomurska, primorsko-notranjska in savinjska – začel v torek, saj bodo v ponedeljek morali zaposleni v šolah opraviti redno testiranje.To so nato spremenili tako, da bodo učitelji opravili testiranje pred oziroma med poukom.

V nekaterih šolah v rdečih conah prav tako pouk na daljavo

Društvo ravnateljev je izvedlo anketo o zmožnosti izvajanja pouka v živo in hkratnega testiranja. Skoraj 90 odstotkov šol je zatrdilo, da so zmožne v istem dnevu testirati učitelje in tudi izvesti pouk v živo. Le 12 odstotkov šol ne bo zmožnih v istem dnevu testirati učiteljev in izvesti pouka v živo, je v petek za STA navedel predsednik združenje ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan. V teh šolah pouk v ponedeljek potekal na daljavo. Ravnatelji so v petek na vlado naslovili tudi pobudo za takšno ureditev. Premier je pozval vse izvajalce testiranja, naj se skupaj z ravnatelji in lokalnimi skupnostmi dogovorijo za najprimernejši način in časovnico testiranja, ki bo v ponedeljek omogočala izvedbo pouka v živo. Veljali pa bodo tudi testi, če bo testiranje učiteljev potekalo danes.

Varstvo otrok različno organizirano

Vrtci v rdečih regijah pa morajo v ponedeljek testiranje zaposlenih organizirati čez cel dan, da bo lahko potekalo varstvo vseh otrok, je zapisano v okrožnici, ki so jo prejeli vrtci in šole. V t. i. črnih regijah pa bo omogočeno nujno varstvo za otroke in učence prvega triletja, katerih oba starša ali starš samohranilec sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, torej delata v vzgoji in izobraževanju, policiji in vojski ter ne morejo drugače zagotoviti varstva otrok. Tudi zaposleni, ki bodo skrbeli za nujno varstvo, bodo morali v ponedeljek na testiranje. Ministrica za šolstvo Simona Kustec je v četrtek pojasnila, da bodo nujno varstvo opravljali tisti učitelji, ki niso razredniki in nimajo pouka na daljavo. Šole bodo nujno varstvo lahko zagotovile tudi s pomočjo študentov.

Kaj to pomeni v številkah?

V rdečih regijah bo tako pouk ta teden potekal za 48.309 učencev, ki obiskujejo prvo triado. Zanje skrbi 11.590 učiteljev in drugih zaposlenih, ki se bodo morali testirati. V črnih regijah – goriški, obalno-kraški, posavski in zasavski ter v regiji Jugovzhodna Slovenija – pa šolo obiskuje 15.845 učencev prve triade. V črno regijo pa sta se uvrstili tudi obalno-kraška in zasavska regija, ki sta v tem tednu lahko izvajali pouk za učence prve triade. V obalno-kraški prve tri razrede obiskuje 3.373 učencev, v zasavski pa 1.624 učencev.

Poziv treh županov Janši

Župani občin Koper, Izola in Piran, Aleš Bržan, Danilo Markočič in Đenio Zadković so v petek Janši poslali dopis, v katerem ga prosijo, naj v sodelovanju s stroko vnovič preveri nujnost ukrepa zapiranja vrtcev in šol v obalno-kraški regiji oziroma poišče drugačno, boljšo rešitev. A Janša je poudaril, da bodo tudi v prihodnje šole po potrebi en teden odprte in zaprte glede na epidemiološki položaj. Spomnil je, da vlada vsak teden odloča o morebitnem sproščanju oz. tehta ukrepe tudi zaradi odločitve ustavnega sodišča.

Glede dilem, zakaj vlada v regijah z boljšo epidemiološko sliko, kot je trenutno denimo Koroška, ne sprošča ukrepov, pa je pojasnil, da je načrt sproščanja splošno znan in je bil tudi že večkrat predstavljen. Najprej se morajo doseči merila na državni ravni, nato lahko sproščajo ukrepe po posameznih regijah z ugodnim epidemiološkim stanjem.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.