21:09, čet, 25. Apr

Jutri se začenja 10. Mednarodni filmski festival stop animacije StopTrik





V četrtek, 8. oktobra, se začenja jubilejni 10. Mednarodni filmski festival stop animacije StopTrik, največji tovrstni festival v Evropi. V Mariboru se bo odvil med 8. in 11 . oktobrom, skrčena različica pa med 6. in 8. novembrom v Lodžu na Poljskem. Osrednje mariborsko prizorišče bo Vetrinjski dvor, dogajalo pa se bo tudi v GT22 in Lutkovnem gledališču Maribor.

Predstavitev letošnjega festivala Stoptrik3. Foto: Andrej Firm

StopTrik se osredotoča na skupnost ustvarjalcev in gledalcev, katerim festival ponuja priložnost za ustvarjalne interakcije. »Na začetku smo govorili “to je niša niše”, vendar si nikoli ne bi mogli predstavljati, kako resnična bi takšna izjava lahko bila na predvečer 10. obletnice. Zaradi pandemije Covid-19 so druženja v živo postala margina kulturne produkcije. Že mesece se nismo videli,« pravijo organizatorke. Četudi je pandemija ohromila življenje in kulturno produkcijo, pa so organizatorke odločene, da festival izvedejo v živo. Splet ne more nadomestiti neposredne umetniške izkušnje. Festivali, pa naj so filmski, glasbeni, umetniški ali skupnostni, predstavljajo prostore človeške interakcije, navdiha, participacije, pogosto pa tudi intenzivnega političnega razmisleka. Ekipa festivala stremi k ustvarjanju prostora za diskusijo, medgeneracijskega in medkulturnega dialoga ter k približevanju filmske umetnosti občinstvu. K temu pripomore tudi dostopnost dogodkov: vse festivalske filmske projekcije so brezplačne.

Vsi dogodki bodo organizirani v skladu z aktualnimi ukrepi in priporočili za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom. O morebitnih spremembah programa bodo organizatorke ažurno obveščale po vseh komunikacijskih kanalih. Tematska zasnova jubilejne festivalske edicije Letošnji program je zasnovan po navdihu intelektualnega in umetniškega eksperimenta umetnika Theodoreja Usheva. V Manifestu A-Z (Animacija kot orožje) je Ushev imenoval najbolj nevarne družbene grožnje oz. anti-vrednote in drzno (morda tudi naivno) trdil, da jih lahko umetnost animacije premaga. V posebnem retrospektivnem programu so izbrani filmi, s katerimi poskušajo organizatorice festivala ponazoriti vsako anti-vrednoto, ki jo je omenil Ushev, z eno stop animacijo ali eksperimentalnim animiranim filmom.

Predstavitev letošnjega festivala Stoptrik3. Foto: Andrej Firm

Filmske projekcije
Osrednji program festivala je tekmovalni filmski program. Kot vsako leto, bo festival tudi letos predstavil štiri tekmovalne sklope: tri sklope mednarodnega tekmovanja, v katerem bodo
tekmovale sodobne produkcije, narejene v tradicionalni tehniki stop animacije, in sklop Borderlands, v katerem se bodo pomerili eksperimentalnimi in hibridnimi filmi, ki se poleg stop animacije poslužujejo še drugih tehnik. Glavno nagrado tekmovalnih sklopov bo z glasovanjem tudi tokrat izbralo občinstvo. Poleg tekmovalnih se bosta na festivalu odvila še dva sklopa filmskih projekcij: v sklopu Panorama bodo prikazani filmi, ki se niso uvrstili v tekmovalni program, a predstavljajo izstopajoča avtorska dela, v Retrospektivi I in II pa bomo videli filme, med katerimi vsak nagovarja eno imed anti-vrednot, ki jih najdemo v Ushevem manifestu. Med projekcijami bo v studiu Vetrinjskega dvora organizirano kreativno varstvo, kjer bodo otroci (od 6. leta starosti) na ustvarjalnih delavnicah spoznavali osnove animacije.

Strokovni program
Na festivalu se bo odvilo več predavanj, pogovorov, okroglih miz. V sklopu Projektor sta organizirani dve predavanji, katerih tema je kinematografija prihodnosti: (Ne-) organizirana
filmska pokrajina: Stanje in prognoze (Martina Gumzi, dramaturginja in filmska producentka) ter predavanje Prihodnost kinematografije in Baza slovenskih filmov (Lev Predan Kowarski,
direktor fotografije, in Jasna Pintarič, literarna komparativistka). Na pogovoru Film v Mariboru: (de)centralizacija slovenskega filma bodo sodelavci konzorcija Film v Mariboru govorili o Mariboru kot filmskem mestu, ki pa se ves čas bori za zagotavljanje osnovnih pogojev produkcije in prikazovanja. Na okrogli mizi Festival kot orožje: družbeni in politični potencial bo pogovor tekel o vlogi festivalov v času podnebne krize, naraščajočega fašizma in nacionalizmov. V sklopu TrikShowa 2020 se bo občinstvo skozi pogovor z avtoricami in avtorji seznanilo z zakulisjem nastajanja animiranega filma, festival pa organizira tudi poglobljen pogovor z mentorico Workshot delavnice stop animacije; z večkrat nagrajeno režiserko animacij in producentko Špelo Čadež.

Mladinski in otroški program
Festival StopTrik vsako leto tesno sodeluje s partnerskimi festivali po vsem svetu. Letos se bodo na mariborskih srednjih šolah predstavili festivali PAF (Češka), Insomnia (Rusija), in
Linoleum (Ukrajina), ki bodo ponudili nagrajene in posamične selekcije odličnih del v želji, da umetnost animacije približajo mladim. Tokratna festivalska edicija gosti tudi filmsko-vzgojni program za mlade Ostrenje pogleda, ki skozi stik s filmom in pogovore pri udeležencih spodbuja kritično mišljenje in mlade vodi skozi proces nastajanja in pisanja filmske kritike. Izobraževalni proces bo vodila dr. Maja Krajnc, odgovorna urednica revije KINO!. Za otroke so pripravili tudi delavnico animacije z Anko Kočevar, v Lutkovnem gledališču Maribor pa se bo odvrtel izbor projekcij kratkih animiranih filmov slovenskega avtorja Kolje Sakside in kuratorjev iz Hrvaške, Rusije in Poljske.

Spremljevalni program
Festival bosta letos pospremili dve razstavi, 10 let festivala StopTrik in Fotogank. Na prvi bodo razstavljeni plakati, festivalski napovedniki in stop animacije iz delavnic preteklih desetih let, na drugi pa bo predstavljeno delo skupine šestih fotografij in fotografov, ki so svoja in dela drugih avtorjev v času karantene na ogled ponudili preko projekcij z domačega balkona na
pročelje sosednjih stavb. Razstavi bosta na ogled celoten čas festivala. V Black Boxu GT22 bodo na sporedu projekcije kratkih animiranih filmov Sashe Svirskega. Sasha je slikar in eden najbolj fascinantnih sodobnih umetnikov evropske animacije. Program se bo predvajal nenehno in bo za majhno občinstvo na voljo tekom celotnega festivala.

Glasba
Ker vsak dober festival najde tudi čas za zabavo, organizatorke tudi letos napovedujejo glasbeno-družabne dogodke. Odgovorne in na primerni razdalji, pa vendar. Po uradni otvoritvi festivala se obeta avdio-vizualna naveza dveh obetavnih kreativcev urbane alternativne scene Gabi98 & Kasko Karambol AV, dan kasneje pa se bo v Mariboru premierno predstavil domač trio Etceteral. S simbiozo sintetizatorja, akustičnih instrumentov in animacije ustvarijo audio-vizualni hologram, navdih pa črpajo iz Kraut-Rocka ter Afro-Futurizma in raziskujejo razsežnosti repetativne poliritmične glasbe in digitalne podobe. Med festivalom se bo odvil tudi Dvoboj kuratorjev v animiranih glasbenih videoposnetkih. Posnetke bosta izbirala Daniel Šuljić in Slava Lukarov, programska direktorja festivala Animafest Zagreb in festivala Supertoon.

Celoten program je na voljo na spletni strani www.stoptrik.com.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.