00:48, tor, 23. Jul

Jutri se začne sezona nogometne lige prvakov za sezono 2017/18





V torek se s prvimi tekmami začenja sezona nogometne lige prvakov za sezono 2017/18. Naslov branijo pri španskem Realu Madridu, ki je letos v finalu v Cardiffu premagal torinski Juventus, tretjič v zgodovini je v elitnem klubskem nogometnem tekmovanju tudi slovenski NK Maribor.

Slika je simbolična.
Slika je simbolična.

S prvimi tekmami skupinskega dela se v torek začenja najmočnejše nogometno klubsko tekmovanje na svetu, kot je v navadi bodo dvoboji na sporedu ob 20.45, med drugimi ga začenjata tudi Barcelona in finalist zadnje sezone Juventus. Pred male zaslone bodo sedli tudi navijači Manchester Uniteda, ta se bo meril z Baslom, pa Bayerna Münchna, h katerim prihaja Anderlecht. Jan Oblak bo z madridskim Atleticom gostoval pri Romi.

Ligo prvakov so tudi letos zaznamovali številni prestopi nekaterih zvezdnikov, ti so poskrbeli za še višje zneske kot v preteklosti. Neymar in Kylian Mbappe sta okrepila očitno nesramno bogati PSG, ki bo letos na krilih teh dveh mojstrov nogometne žoge skušal s prestola vreči madridski Real.

Kar 222 milijonov evrov za Neymarja, ki je prišel iz Barcelone in še 180 milijonov za 18-letnega Mbappeja iz Monaca so zneski, katerim pravijo kar “finančni doping”. Če bosta zvezdniški okrepitvi dovolj za dobre predstave pariškega moštva ni znano, vsekakor pa delajo klubi precej na tem, da bi omilili špansko prevlado v tem tekmovanju. Real je pokal osvojil trikrat v zadnjih štirih letih, ko je bila enkrat uspešna tudi Barcelona.

A grožnje španskim klubom ne predstavlja zgolj PSG, saj so na veliko sceno znova stopile ekipe iz premier lige, Angleži v letošnje tekmovanje peljejo kar pet klubov. Prvič jih bo toliko v skupinskem delu. PSG sicer v prvem krogu gostuje pri škotskem Celticu.

Aktualni prvaki, madridski Real, bodo v letošnjo sezono vstopili v sredo, ko bodo obrambo naslova začeli doma proti Apoelu iz Nikozije, isti dan prva tekma čaka tudi povratnike v elitno tekmovanje, nogometaše Maribora, ki se bodo doma v Ljudskem vrtu najprej merili z moskovskim Spartakom.

V ligi najboljših bo ob Mariboru letos še en Slovenec. Jan Oblak bo v skupini C z Atleticom jutri gostoval pri Romi. Atletico bo letos znova skušal nadigrati mestne tekmece iz Reala, proti katerim je ekipa v zaključnih bojih klonila v zadnjih štirih sezonah. Lizbonski Sporting, kjer je nazadnje branil Slovenec Ažbe Jug, ki pa je zdaj prosti igralec, v prvem krogu gostuje pri pirejskem Olympiakosu.

Poleg uveljavljenih imen in izrazitih kandidatov za končni uspeh, pa bodo svoje priložnosti iskali tudi “manjši” klubi. V skupini G sta dva takšna. Leipzig se bo meril z Monacom. Leipzig, ki ga podpira gigant energijskih pijač Red Bull, je poleg Bayerna nemški favorit, Monaco pa je na drugi strani prejel lepo finančno injekcijo iz prestopov igralcev, saj je prejel preko 300 milijonov evrov za prestope Mbappeja, Tiemoueja Bakayoka, Benjamina Mendyja in Bernarda Silve.

Pari prvega kroga skupinskega dela: Manchester United – Basel, Benfica Lizbona – CSKA Moskva, Bayern München – RSC Anderlecht, Celtic Glasgow – Paris St. Germain, Roma – Atletico Madrid, Chelsea – Karabah Agdam, Olympiakos Pirej – Sporting Lizbona, Barcelona – Juventus Torino, Maribor – Spartak Moskva, Liverpool – Sevilla, Šahtar Donjeck – Napoli, Feyenoord Rotterdam – Manchester City, RB Leipzig – Monaco, Porto – Bešiktaš Istanbul, Tottenham Hotspur – Borussia Dortmund in Real Madrid – Apoel Nikozija.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.