22:20, sob, 27. Jul

K odpisu dolgov uradno pristopila štiri mariborska javna podjetja





Štiri mariborska javna podjetja, Nigrad, Mariborski vodovod, Snaga in Energetika Maribor, so tudi uradno pristopila k sporazumu o izvedbi odpusta dolgov. Podjetja so vloge sicer sprejemala že od 1. avgusta, današnji podpis aneksa pa pomeni še formalen pristop k projektu. Sicer je k sporazumu doslej pristopilo že več kot sto občin in podjetij.

odpis dolgov

Kot so sporočili z mariborske občine, so se na koordinaciji zavezali, da bodo poskušali skupaj oblikovati enoten model odpisa dolgov, po katerem bi se ravnala Mestna občina Maribor in javna podjetja. Ta nameravajo po vzoru mariborske občine počakati na konec zbiranja vlog, torej 31. oktober, oddane vloge bodo nato pregledali in po svojih zmožnostih vsem upravičencem odpisali sorazmerno enak delež.

Uradni pristop javnih podjetij k odpisu dolgov v Mestni občini Maribor pozdravljajo. Mariborska podžupanja Jelka Černivec je ob podpisu aneksa dejala, da se zavedajo, da s tem enkratnim odpisom dolgov, katerega višino bodo vsi določili v začetku novembra, ne bodo rešili problemov ljudi v stiski, upa pa, da bodo to stisko vsaj nekoliko omilili.

Hkrati pa so podjetja, ki delujejo v več občinah, izrazila upanje, da bodo tudi preostale občine pristopile k podpisu. Direktor podjetja Mariborski vodovoda Danilo Burnač je tako pozval, da se sporazumu pridruži vseh 19 občin lastnic Mariborskega vodovoda, da bodo lahko tudi uporabniki iz teh občin uveljavljali pravico do odpisa dolgov.

Tudi po besedah direktorja Snage Aleša Vajngerla si želijo, da bi k podpisu pogodbe o odpisu dolgov pristopile tudi ostale občine, v katerih so koncesionar in so njihove lastnice.

O pristopu k projektu javnost obveščajo tudi z občine Brežice, kjer bo sklep o višini odpisa dolgov sprejel občinski svet potem, ko bo iz zbranih vlog za odpis dolgov razviden skupni znesek dolga in posledice za občinski proračun.

Z občine Brežice so danes sporočili, da sta k podpisu sporazuma pristopili občina in tamkajšnja komunala. Kot so zapisali, so skupaj ugotovili, da je v občini določeno število občanov, ki so v stiski in ne zmorejo zagotoviti sredstev za plačilo dolgov, hkrati pa so opozorili tudi na načrtno izmikanje plačilu obveznosti, s katerim se srečujejo tako šole kot javno podjetje.

Obrazci za vlogo za odpis dolgov bodo na voljo na spletni strani občine, javnega podjetja in javnih zavodov. Predloge za odpis dolga iz naslova neplačila vrtca in predloge za odpis dolga zaradi neplačane prehrane v osnovnih šolah sprejemajo vrtci oziroma osnovne šole.

Pri tem je brežiški župan Ivan Molan poudaril, da nekatere šole že tesno sodelujejo s centrom za socialno delo, zato nimajo zapadlih dolgov, saj center socialno šibkim družinam lahko pomaga pri plačevanju položnic za šolsko prehrano z različnimi oblikami denarne pomoči. Zato je predlagal, da se v prihodnje s centrom povežejo še ostale šole, s čimer lahko olajšajo marsikatero stisko.

Sicer pa občane na brežiški občini tudi opozarjajo, da lahko na spletni strani ministrstva za delo sami preverijo, ali so upravičenci do enkratnega odpisa dolga.

Podjetja in občine, ki so podpisala sporazum o sodelovanju pri pomoči najšibkejšim, so začela vloge za odpis starih dolgov sprejemati s 3. avgustom. Vloge bo mogoče oddati vse do konca oktobra. Kot je razvidno z objave na spletni strani ministrstva za delo, je k sporazumu pristopilo že več kot sto občin in podjetij.

Po zakonu o pogojih za izvedbo ukrepa odpusta dolgov lahko za odpis terjatev zaprosijo tisti, ki imajo stare dolgove, kot so računi za elektriko, plin, vodo, ogrevanje, komunalo, dopolnilno zdravstveno zavarovanje, davčna bremena, plačilo vrtca in šolske prehrane ali če morajo vračati preveč nakazane socialne prejemke.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.