00:39, sre, 24. Apr

Kačič in Oplotnik v drugi krog za rektorja mariborske univerze





V drugem krogu prihodnji teden se bosta za položaj rektorja Univerze v Mariboru pomerila Zdravko Kačič in Žan Jan Oplotnik. Nihče od kandidatov danes namreč ni prejel dovolj glasov, da bi zmagal že v prvem krogu. Volilna udeležba je bila nizka, le 13-odstotna.

uni-oplotnik-kacic

Največ podpore je po prvih neuradnih rezultatih prejel Kačič, in sicer nekaj več kot 25 odstotkov glasov, na drugem mestu je Oplotnik z nekaj več kot 19 odstotki glasov. Niko Samec je prejel devet in Jernej Turk osem odstotkov glasov.

Kandidati za rektorja Univerze v Mariboru (z leve proti desni): Jernej Turk, Žan Jan Oplotnik, Zdravko Kačič in Niko Samec.
Kandidati za rektorja Univerze v Mariboru (z leve proti desni): Jernej Turk, Žan Jan Oplotnik, Zdravko Kačič in Niko Samec.

Volitve prvič potekajo po novem sistemu, kar pomeni, da je desetkrat več volilnih upravičencev kot na prejšnjih volitvah. V skladu z lanskimi spremembami statuta univerze namreč po novem volijo rektorja vsi zaposleni na univerzi in študenti, medtem ko so prej imeli to pravico le pedagoški delavci in del študentov.

Danes je tako lahko svoj glas oddalo nekaj več kot 15.000 ljudi, a se jih je za to dejanje odločilo le 1976. Najmanj odzivni so bili študenti, saj so se volitev udeležili le štirje odstotki. “Volilna udeležba je bila 13,13 % (78 % v skupini visokošolskih učiteljev, znanstvenih delavcev, asistentov z raziskovalnim nazivom in visokošolskih sodelavcev, 4,15 % v skupini študentov in 77 % v skupini drugih delavcev), glasovnice so bile posameznim skupinam volivcem razdeljene po volilnem imeniku, volitve je spremljalo 17 opazovalcev, ki so jih pooblastili trije rektorski kandidati,” so sporočili z Univerze v Mariboru.

Uradni rezultati volitev bodo predstavljeni v petek 8. junija na Senatu Univerze v Mariboru. “Ker v prvem krogu nihče od kandidatov za rektorja Univerze v Mariboru ni prejel večine glasov vseh volilnih upravičencev, bo opravljen drugi krog volitev. Volivci bodo izbirali med kandidatoma, ki sta v prvem krogu prejela najvišje odstotke glasov (red. prof. dr. Zdravko Kačič ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­in red. prof. dr. Žan Jan Oplotnik),” so še sporočili iz UM.

Ker je za zmago potrebna absolutna večina glasov, bo drugi krog volitev 13. junija, predčasne volitve pa bodo potekale 12. junija.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.