20:32, pon, 22. Jul

Kaj je treba nujno storiti, če odkrijemo v zaprtem avtu na soncu otroka ali neodzivnega odraslega človeka





Poletje prinaša velikokrat tudi izjemno vroče dni, hkrati pa lahko pride do pregretja oseb, ki so že kratek čas v vozilu, na katerega sije sonce, tudi takrat, ko ni vročinskega vala. Nevarno je že, če je otrok ali tudi odrasla oseba kratek čas v zaprtem avtu, temperatura zraka v vozilu pa se izjemno hitro zvišuje, zato je treba v takih primerih zelo hitro ukrepati.

Ena od najnevarnejših situacij je puščanje otrok ali ostajanje v zaprtem vozilu na soncu. Tudi pri zunanjih temperaturah, ki se zdijo zmerne, se lahko v zaprtem avtomobilu hitro razvijejo izjemno nevarne razmere. Pomembno je, da se zavedamo, kako hitro lahko pride do tragedije, in vemo, kako ukrepati v primeru, da nekdo ostane ujet v pregretem vozilu.

Kako hitro se temperatura v vozilu dviguje?

Ko zunaj sonce močno sije, lahko že pri zunanji temperaturi okoli 25 stopinj Celzija temperatura v zaprtem vozilu hitro naraste na nevarno raven. V prvih desetih minutah se lahko notranjost avtomobila segreje do 35 stopinj Celzija, po 30 minutah pa že preseže 45 stopinj Celzija. Če vozilo ostane na soncu eno uro, lahko temperatura zlahka doseže 50 ali 60 stopinj Celzija ali celo več.

Vročinski udar in dehidracija lahko nastopita zelo hitro

Otroci so še posebej ranljivi, saj se njihovo telo segreva hitreje kot odraslo. Prav tako ne morejo sami izstopiti iz vozila in se rešiti. Vročinski udar in dehidracija lahko nastopita zelo hitro, kar lahko privede do resnih zdravstvenih težav ali celo smrti.

Kaj storiti, če nimamo ključa za odpiranje avtomobila?

Če opazite otroka ali osebo, ki je zaprta v vozilu in ne more izstopiti, je pomembno hitro ukrepanje. Čas je ključnega pomena. Tukaj so koraki, ki jih je treba upoštevati:

Takoj pokličite pomoč: Pokličite nujno telefonsko številko 112 (številka za nujno pomoč v večini evropskih držav) in obvestite reševalne službe o situaciji. Sledite njihovim navodilom.
Poiščite lastnika vozila: Če je mogoče, poskusite hitro najti lastnika avtomobila v bližini.
Ocenite situacijo: Preverite stanje osebe v vozilu. Če je videti v stiski, je nezavestna ali neodzivna, je potrebno takojšnje ukrepanje.
Odprite vozilo: Če je oseba v vidni nevarnosti in ne morete hitro najti lastnika, razmislite o razbitju okna avtomobila. To storite previdno, da ne poškodujete osebe v notranjosti. Izberite okno, ki je najbolj oddaljeno od osebe.
Ohlajanje: Ko osebo odstranite iz vozila, jo premaknite v senco ali hladnejše območje. Če je mogoče, uporabite hladno vodo ali mokre brisače za ohlajanje osebe, dokler ne prispe medicinska pomoč.

Kaj storiti, če je oseba pregreta in/ali neodzivna?

Če oseba ni odzivna in je videti pregreta, je pomembno hitro ukrepanje:

Pokličite 112: Takoj pokličite reševalce in jim sporočite situacijo ter sledite navodilom.
Ohlajanje: Osebo premaknite v senco in jo poskušajte ohladiti s hladno vodo ali mokrimi brisačami. Usmerite hladen zrak proti njej, če imate na voljo ventilator.
Hidracija: Če je oseba pri zavesti in lahko pije, ji ponudite majhne požirke hladne vode.

Nevarnost puščanja otrok ali ostajanja v zaprtem vozilu na soncu je resnična in lahko ima tragične posledice. Pomembno je, da smo vedno pozorni ter pazimo na otroke in druge ranljive osebe. Če opazite nekoga v težavah, hitro ukrepajte in pokličite pomoč.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.