05:55, sob, 20. Apr

Kakšne priložnosti nam prinaša umetna inteligenca?





Umetna inteligenca vse bolj vpliva na naša življenja. Spoznajte priložnosti in grožnje, ki jih predstavlja za varnost, demokracijo, podjetja in delo. Naša blaginja bo v prihodnosti odvisna predvsem od tega, v kolikšni meri nam bo uspelo izkoristiti potencial, ki ga prinašajo nove tehnologije.

Z umetno inteligenco lahko bistveno spremenimo svoja življenja in družbo – na bolje ali slabše. Znotraj EU je Evropski parlament tako že ustanovil odbor za umetno inteligenco v digitalni dobi, ki bo preučeval vpliv UI in pripravljal zakonodajo povezano z njo.

Države EU so močne na področjih digitalne industrije in uporabe digitalnih rešitev za poslovanje med podjetji. Z visokokakovostno digitalno infrastrukturo in pravnim okvirom, ki ščiti zasebnost in svobodo govora, bi lahko EU postala globalno vodilna na področju podatkovnega gospodarstva in njegovih aplikacij. Umetna inteligenca bi lahko prebivalcem omogočila boljše zdravstvene storitve, bolj varne avtomobile in druga prevozna sredstva ter prilagojene, cenejše in trajnejše izdelke in storitve. Olajša lahko tudi dostop do informacij, izobraževanja in usposabljanja, kar se je izkazalo za posebej pomembno, ko je bilo med pandemijo covida-19 nujno učenje na daljavo.

Umetna inteligenca lahko omogoči varnejša delovna mesta, saj nevarna dela lahko opravljajo roboti, in odpre nove zaposlitvene priložnosti, ko bodo z njo povezana področja rasla in se spreminjala.

Podjetjem lahko umetna inteligenca omogoči razvoj nove generacije izdelkov in storitev, tudi v sektorjih, kjer imajo evropska podjetja že sedaj močan položaj: v zelenem in
krožnem gospodarstvu, izdelavi strojev, kmetijstvu, zdravstvu, modi, turizmu. Omogoči lahko enostavnejše in optimizirane prodajne poti, izboljša vzdrževanje strojev, poveča proizvodne zmogljivosti in kakovost izdelkov, izboljša storitve za stranke in prihrani energijo.

Umetna inteligenca lahko zmanjša stroške in odpre nove priložnosti na področju javnega prevoza, izobraževanja ter ravnanja z energijo in odpadki in omogoči bolj trajnostne izdelke. Tako lahko umetna inteligenca tudi bistveno pripomore k doseganju ciljev zelenega dogovora.

Umetno inteligenco se bo prav tako vse več uporabljalo za preprečevanje kriminala in v sodnem sistemu, saj bi lahko hitreje procesirala velike baze podatkov, bolj točno predvidela možnost pobega zapornika ali predvidela in preprečila kriminalna, celo teroristična dejanja. Že sedaj jo uporabljajo spletne platforme za zaznavanje nezakonitega in neprimernega vedenja na spletu ter reagiranje nanj.

V vojaški uporabi lahko umetna inteligenca pride prav za hekerske strategije obrambe in napada ali za ciljanje ključnih sistemov, ključna prednost avtonomnih orožnih sistemov pa je možnost, da se jih uporabi v oboroženem spopadu in s tem zmanjša tveganje fizičnih poškodb ljudi.

Prispevek je nastal v sklopu projekta Europe at your doorstep / Evropa na našem pragu, ki ga izvaja Zavod PIP, sofinanciran pa je s sredstvi Evropske unije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.