15:03, čet, 28. Mar

Kandidati za župana Občine Radlje ob Dravi o črpanju evropskih sredstev, pomoči mladim, starostnikom in drugim





Na soočenju kandidatov za župana občine Radlje ob Dravi so bili aktualni župan Alan Bukovnik kot neodvisni kandidat ter protikandidata Stanislav Pajtler, ki kandidira s pomočjo Liste Stanislava Pajtlerja s podporo volivcev, in Boštjan Martini iz Slovenske ljudske stranke.

Kandidat za župana Radelj ob Dravi Boštjan Martini je izpostavil, da bi lahko tudi občani, ki niso doma v centru Radelj, izrazili svoje mnenje. Meni namreč, da se da veliko narediti na podeželju. Drugi kandidat Stanislav Pajtler pa pravi, da bi z njim prišle nove ideje, da je treba nekaj stvari korenito spremeniti, nekje pa samo kaj dodati in prisluhniti slehernemu občanu.

Alan Bukovnik pa je naštel 12 najbolj pomembnih projektov, ki jih želi nadaljevati v naslednjem mandatu in ki so zapisani v njegovem programu: izgradnja poslovne cone, urejanje trškega jedra, ureditev etnomuzeja na območju vodnega parka, obnova dvorca, zgraditev motoričnega parka, varovana stanovanja, ohranjanje in nadgradnja pomoči na domu, gradnja prizidka vrtca, nadgradnja gasilske službe, urejanje novih javnih parkirnih mest, vzpostavitev centra za krepitev zdravja, asfaltirali nekaj cet, naredili več protiprašnih ureditev, zgradili nove kanalizacijske vode, vodovod. Stanislav Pajtler je ob tem naštevanju pripomnil, da gre za delo občine, ne pa ekipe Alana Bukovnika.

Boštjan Martini je med projekti, ki bi se jih lotil, omenil najprej čisto pitno vodo, rešil bi rad tudi meteorne vode, na tretjem mestu pa bi rad uredil še optično omrežje za vse, torej dostop do interneta in ostalega. Stanislav Pajtler je na prvem mestu izpostavil, da je na področju gospodarstva treba  narediti več, npr. spodbujanje zaposlovanja, štipendiranja, kar bi dobili tudi iz EU-skladov, lotil bi se tudi lokalnih cest, infrastrukture, da se čim več asfaltira.

Črpanje evropskih sredstev

Stanislav Pajtler je izpostavil črpanje evropskih sredstev, kar bi moralo po njegovem biti boljše, kot je do zdaj. Pravi, da je treba tu narediti več, da se sicer ne dela slabo, a da bi se lahko delalo boljše. Boštjan Martini pa je pripomnil, da sedanja občinska uprava glede na slišano to dela solidno, da pa bi se dalo še izboljšati. Sedanji župan Alan Bukovnik pa je odgovoril, da je v sami razpravi Pajtler primerjal Občino Radlje ob Dravi z Občino Pivko, ki je med najboljšimi glede na črpanje evropskih sredstev. Ob tem je dejal, da če je Pivka med najboljšimi, so Radlje ob Dravi takoj za njo, na petem mestu.

Kateri projekti za mlade in kateri projekti za starejše manjkajo v občini Radlje pri Dravi ter kaj narediti na tem področju

Boštjan Martini je izpostavil, da manjkajo programi za mladostnike nad 15 let. Tako sam predlaga, da se uredijo oziroma zgradijo mladinski centri, da se da poudarek na glasbo, da bodo imeli prostor tudi za delavnice. Kar se tiče rešitve za starostnike, pa je dejal, da jim je treba zagotoviti, da bodo nekje lahko živeli, saj se med njimi najdejo tudi taki, ki so 40 let delali, na koncu pa so morali hišo prodati. Zato jim je všeč zasnova, kot jo imajo v Dravogradu, Černeški gaj. Stanislav Pajtler pa pravi, da bi z ozaveščanjem in dejavnostmi rad spravil mlade stran od računalnikov, tablic in telefonov. Kar se tiče skrbi za starostnike, pa pravi, da ga veseli, da obstaja pomoč na domu, za katero bi najrejši videl, da je brezplačna.  Da ima občina Radlje naziv Občina prijazna mladim, pa je povedal župan Alan Bukovnik in dodal, da sledijo sprejeti strategiji, v kateri sledijo željam mladih, med drugim tudi po zagotovitvi stanovanj za mlade in zapolnitvi prostega časa z raznimi dejavnostmi. Za starostnike pa delajo tudi po izdelanem certifikatu, na podlagi katerega imajo izdelan strateški dokument preko županovega sveta.  Pravi, da več kot 20 predstavnikov društev in organizacij civilne družbe skupaj sestavijo, kaj starostniki pričakujejo.

Govorili so tudi o odpravljanju revščine, kako bi se lahko lotili tega perečega problema, z zmanjševanjem davkov, iskanjem ustreznih ukrepov, pa tudi o pomoči tistim, ki delajo. O zadolževanju občine ter o marsičem drugem.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.