06:13, sre, 24. Apr

Kangler odrešen afere Maks





Nekdanji mariborski župan Franc Kangler po poročanju današnje izdaje časnika Večer ni več osumljenec v primeru domnevne zlorabe položaja in oškodovanja javnih sredstev pri projektu Maks. Tožilstvo je namreč odstopilo od pregona. Po ocenah Kanglerja je to en dokaz več, da so bile vložene ovadbe zoper njega politično motivirane.

foto:sta
Franc Kangler; slika je simbolična; foto: STA

Gre za zadevo, v kateri so kriminalisti pred letom in pol na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru vložili kazensko ovadbo zoper deset posameznikov, ki so bili po njihovem prepričanju vpleteni v sumljive dogovore okoli projekta Mariborsko kulturno središče (Maks). Prvi na seznamu je bil Kangler, poleg njega pa še tedanja direktorica občinske uprave Milica Simonič Steiner, občinski uradniki Emanuel Čerček, Branka Krajnc Thaler, Monika Kirbiš Rojs in Teo Pajnik, arhitekta Stojan Skalicky in Boštjan Vuga ter Matjaž Knez in Marko Grujič iz podjetja ZIM.

Tožilstvo je preiskovalnemu oddelku mariborskega sodišča predlagalo izvedbo posameznih preiskovalnih dejanj. Preiskovalna sodnica je v postopku angažirala sodne izvedence za ekonomsko stroko in nedavno se je kazenska ovadba mariborskih kriminalistov močno zamajala, piše Večer.

Koliko od sprva ovadenih še ima status osumljenca v zgodbi o Maksu, še ni znano, je pa Kangler Večeru na papirju pokazal, da njega zagotovo ni več med njimi. Od tožilstva je namreč prejel dopis, da je okrajna državna tožilka 22. septembra zavrgla kazensko ovadbo zoper njega.

Po neuradnih navedbah Večera je tožilstvo v tej zgodbi prenehalo preganjati tudi Simonič Steinerjevo in Krajnc Thalerjevo, podobno sporočilo kot Kangler naj bi prejel tudi Knez.

Po poročanju Večera je tožilstvo Kanglerju v primeru Maks, v katerem naj bi prišlo do oškodovanja javnih sredstev v višini 3,6 milijona evrov, očitalo, da je v sostorilstvu zlorabil položaj in uradne pravice z namenom, da bi drugemu pridobil premoženjsko korist, prav tako naj bi v sostorilstvu k zlorabi uradnega položaja ali pravic napeljal tudi druge. Za oboje je predpisana kazen do pet let zapora, za tretji očitek, oškodovanje javnih sredstev, pa je bivšemu županu pretilo do osem let zapora.

“To je samo še en dokaz več, da je šlo za politični proces zoper mene. Ovadbo zaradi Maksa so kriminalisti zoper mene in moje sodelavce plasirali tik pred ustanovitvijo in kongresom Nove ljudske stranke. Iz dneva v dan sem prepričan, da je bila policija politično motivirana, podaljšana roka politikov za politični obračun z mano,” je najnovejši razplet po pisanju Večera komentiral Kangler.

Od 20 kazenskih postopkov, ki so jih kriminalisti sprožili proti Kanglerju, nekdanjega mariborskega župana ta čas po podatkih Večera bremeni šest kazenskih spisov. Trinajst kazenskih ovadb je dokončno padlo, v kazensko evidenco pa je Kangler vpisan zaradi pravnomočne sodbe zaradi nezakonitega posredovanja pri zaposlitvi podžupanje na stanovanjskem skladu, kjer je bil obsojen na pogojno kazen sedem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.

Pravnomočno obsodbo poskuša Kangler zrušiti z zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču z obrazložitvijo, da bi se moral preiskovalni sodnik, ki je podpisal vse odredbe zoper njega, izločiti iz postopka. Vrhovni sodniki o tem še niso odločili.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.