08:24, pon, 29. Jul

Kanglerjeva obramba vztraja pri izločitvi prisluhov





Obramba nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja je v nadaljevanju sojenja zaradi domnevne zlorabe položaja pri zaposlitvi podžupanje v petek predložila sodišču mnenje nekdanjega ustavnega sodnika Cirila Ribičiča. To naj bi služilo kot dodaten argument za zahtevano izključitev prisluhov iz dokaznega gradiva.

foto:sta
foto:sta

Kanglerju tožilstvo očita, da je med januarjem 2009 in novembrom 2010 kot župan zlorabil svoj položaj in posredoval pri direktorici Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor Tanji Vindiš Furman, da sklad zaposli njegovo tedanjo podžupanjo Astrid Bah in ji plača šolnino za študij. Zaradi očitkov zlorabe uradnega položaja pri zaposlitvi Bahove je na zatožni klopi tudi Vindiš Furmanova, oba krivdo zanikata.

V petek, 4. decembra, bi moral kot priča nastopiti predsednik uprave Družbe za avtoceste v RS (Dars) Matjaž Knez kot nekdanji vodilni predstavnik mariborske SLS, iz katere izhajajo tudi Kangler, Vindiš Furmanova in Bahova, a ni prišel na sodišče.

Pričala je računovodkinja v študentskem servisu, prek katerega je nekoč delala Bahova, a ni mogla podati zahtevanih odgovorov glede postopkov sporočanja podatkov o opravljenih študentskih delih. Zato bodo v nadaljevanju sojenja zaslišali še uslužbenko pravne službe omenjenega študentskega servisa.

Kanglerjev odvetnik Marko Bošnjak je dodatno vložil v sodni spis ustavnopravno mnenje Cirila Ribičiča, v katerem ta potrjuje dvom v nepristranskost sodnika Janeza Žirovnika, ki je odredil prikrite preiskovalne ukrepe zoper Kanglerja in soobtožene. Nekdanji ustavni sodnik je po besedah Bošnjaka med drugim zapisal, da je v tem primeru očitno šlo za grobo kršitev pravice Kanglerja do neodvisnega in nepristranskega sojenja.

Po prepričanju Kanglerja in njegove obrambe obstajajo dvomi v nepristranskost Žirovnika, ker je bil ta kot nekdanji zaposleni v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) večkrat v konfliktu s Kanglerjem kot tedanjim članom parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih služb. Obramba zato še vedno vztraja pri izključitvi izsledkov telefonskih prisluhov, ki jih je odredil prav Žirovnik, iz dokaznega gradiva.

Kangler je predstavil tudi dokumente komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, s katerih so poslanci na začetku tega tedna umaknili oznako zaupnosti. Gre za zapisnik o ponovljenem nadzoru pooblaščene skupine komisije pri mariborskih kriminalistih in poročilo komisije glede izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov, ki po besedah Kanglerja ugotavljata številne kršitve v postopkih zoper njega in soobtožene.

Kanglerjeva obramba je izključitev prisluhov med drugim zahtevala tudi v sojenju zaradi domnevno sporne dodelitve občinskega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita. Sodnica se je v tem primeru, sklicujoč se na mnenje vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo prvotno sodbo in odredilo novo sojenje, odločila, da ne bo dovolila vnovičnega predvajanja prisluhov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.