00:31, pet, 19. Apr

Kanglerju pričakovanih 32%, Arsenovič bi izpadel že v prvem krogu





V nedeljo, 20. novembra, bomo občani odločali, kdo bo župan Maribora, zato bomo na LOKALEC.SI v naslednjih dveh mesecih izvajali anketo “Če bi bile lokalne volitve jutri, koga bi volili.” Vsak teden bomo zadnjega na anketi zamenjali z novim potencialnim kandidatom.

Arsenovič se bi težko uvrstil v drugi krog

V anketi smo zbrali potencialne kandidate in imena, ki se omenjajo kot možne osebe, za kandidate na lokalnih volitvah v Mariboru. Vprašali smo vas, komu od spodaj naštetih, bi vi namenili svoj glas? V 12 urah vas je glasovalo kar 1206.

Rezultat je zanimiv, a verjetno ne presenetljiv. Franc Kangler je s 380 glasovi in 32 odstotki skoraj poravnan z izidom prvega kroga županskih volitev leta 2018, ko je dosegel 31,37 odstotka. V kolikor ne bo kandidiral in bo kandidat Željko Vogrin z njegovo podporo, verjetno ne bo dosegel takšnega rezultata. Tudi razmerje med desnim volilnim telesom in levim, če ga primerjamo z letom 2018, ko je v drugem krogu s 57,90 odstotki slavil Saša Arsenovič, ne odstopa bistveno od rezultatov ankete. Ob tem je potrebno tudi izpostaviti, da so desne stranke običajno zelo dobro organizirane in aktivne pri takšnih spletnih anketah. Vendar ne glede na to, bi moralo župana Arsenoviča pošteno skrbeti, saj kot kaže, zelo verjetno ne bo prišel niti v drugi krog.

Rezultati županskih volitev 2018 (vir)

 

Kdo bo kandidat Gibanja svoboda?

Kot kaže anketa, bi bila najbolj varna izbira za vladajočo stranko Gibanje svoboda, Marko Slavič, direktor Doma Danice Vogrinec, ter tisti, ki ga je predsednik vlade Robert Golob nedavno obiskal. S 189 glasov oz. 16 odstotki je tesno pred Borom Greinerjem, urednikom Radia City, ki je za naš medij dejal “županske volitve so še daleč. Je še čas, da grem v to dirko.”.

Komentar iz FB naše zveste sledilke

Veliko svojevrstno presenečenje je nepričakovan slab rezultat Vladimira Rukavine dolgoletnega direktorja Narodnega doma, ki je prejel samo 70 glasov oz. 6 odstotkov in se uvrstil po anketi samo pred svojo sorodnico Leno Grgurevič, poslanko Državnega zbora in predsednico Odbora za pravosodje.

V kolikor bo desnica na volitve v Mariboru šla na volitve brez Kanglerja in razdrobljena, ni nujno, da se v drugi krog uvrsti njihov kandidat. Kljub dejstvu, da je v anketi Dejan Kaloh, predsednik mestnega odbora SDS dobil 139 glasov oz. 12 odstotki in prehitel aktualnega župana Arsenoviča z samo 135 glasovi oz. 11 odstotki. Zagotovo so na županstvu naročili tudi interne ankete in se zavedajo, da bo že za uvrstitev v drugi krog potrebno resno zavihati rokave. Kot kaže ga lahko reši le okoliščina, ko ne bi bilo nobenega dobrega izzivalca iz levega pola. Vprašanje je tudi, koliko volivcev za njega zagotovo ne bi glasovalo, to je tisto, kar Kanglerju preprečuje ponovno izvolitev, kljub dobremu rezultatu v prvem krogu.

Bodo predsedniške volitve vplivale na izid lokalnih?

Po odličnem volilnem rezultatu Gibanja svoboda na državnozborskih volitvah v Mariboru, bi bilo pričakovati, da se ob primernem kandidatu oz. kandidatki, županska pisarna odpira kar sama. Pokazatelj ali je ta val še močan, bodo predsedniške volitve in trenutno kandidatki Svobode Marti Kos ne kaže najbolje, kar se lahko še seveda spremeni, do volitev je še daleč. Eno pa je gotovo, če bo rezultat slab, bo to negativno vplivalo tudi na lokalne volitve in ne samo v Mariboru. Takrat bo morda imel boljše možnosti za izvolitev nestrankarski kandidat ali kandidatka.
Časa je še dovolj in rezultati te ankete kažejo samo trenutek v nekem času ter seveda niso volilna napoved. Zagotovo pa je možno izpeljati nekatere zaključke. Anketo bomo ponavljali in zadnje uvrščenega nadomestili z drugim kandidatom oz. kandidatko.

Komentar iz FB

Mnogo vas je komentiralo, da ne bi volili za nobenega od teh, ki so bili uvrščeni na anketo. Zato predlagajte in v kolikor bo dovolj predlogov za posamezno osebo jo bomo uvrstili.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.