05:37, pet, 29. Mar

Karierni sejem Teconomy





Na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko danes poteka karierni sejem Teconomy, na katerem se podjetja predstavljajo študentom in obratno. “Namen dogodka je mlade povezati s podjetji in jim pokazati, da tudi danes so službe oziroma poslovne priložnosti zanje,” je za STA povedal vodja projekta Boris Šajnović.

Zajeta slika

Sejem prireja mariborska enota mednarodne organizacije za izmenjavo strokovnih praks študentov tehnike in naravoslovja IAESTE. Dogodek je nadgradnja lanskega Kariernega sejma IAESTE, ki je bil po besedah Šajnovića zelo uspešen, saj je več mladim prinesel zaposlitev.

Za razliko od podobnih sejmov, ki potekajo v Sloveniji, je prednost današnjega v tem, da poteka na fakulteti in tako lahko neposredno nagovori študente. “Med mladimi vlada velika apatija in depresija, zato nimajo motivacije za udeležbo na takšnih sejmih. Zato smo jim ponudbo pripeljali sem in upamo, da jim bomo dali vedeti, da je dobro, da čim prej začnejo navezovati stike z bodočimi delodajalci,” je pojasnil Šajnović.

Letos se predstavlja 17 podjetij, ki študentom ponujajo možnosti za štipendije, pripravništvo, prakso, delo na projektu ali zaposlitev. Osredotočili so se na profile s področij tehniških ved, naravoslovja in ekonomije.

Med sodelujočimi podjetji je le eno slovensko, ostala so iz Avstrije. “Avstrijska podjetja prepoznavajo pomembnost lastne predstavitve na takšnih dogodkih. V slovenskih verjetno ni potreb po novih zaposlitvah,” je ocenil Šajnović.

Po njegovih besedah imajo avstrijska podjetja zelo dobro mnenje o slovenskih študentih. “Pravijo, da so slovenski študenti v znanju zelo dobro podkovani. Hkrati se v Avstriji zavedajo nujnosti usposabljanja. Vsak začetnik dobi svojega mentorja v podjetju, ki ga uči, in kasneje lahko postopoma napreduje.” Avstrijska podjetja so pripravljena vlagati v mladega, medtem ko slovenska podjetja iščejo predvsem že usposobljene in izkušene delavce, pri čemer mladi avtomatično izpadejo, je dodal.

Dobre izkušnje z delavci iz Slovenije je potrdila tudi Sabine Neumeister iz avstrijske družbe Salomon Automation. “Zelo cenimo tukajšnje izobraževanje in si močno prizadevamo priti v stik s slovenskimi študenti. Opažamo, da so sicer nekoliko sramežljivi, a zelo sposobni. Veseli smo vsakršne prijave z njihove strani,” je povedala.

Na sejmu se predstavlja tudi gospodarsko združenje avstrijske dežele Vorarlberg. Po besedah njihove predstavnice Alexandre Giesinger iščejo delavce za več podjetij z njihovega območja. “Pri nas je težava, da nimamo univerze, zato vsi naši študenti gredo na Dunaj, v Gradec ali v tujino in tam tudi ostanejo. Zato nimamo dovolj tehničnega strokovnega kadra in ga zdaj iščemo tudi v Sloveniji,” je povedala.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.