00:35, ned, 28. Jul

Kdo bo zasedel 90 poslanskih mest





V Sloveniji bodo v nedeljo sedme parlamentarne volitve, že druge predčasne v zadnjih treh letih. Kdo bo zasedel 90 poslanskih mest v novi sestavi DZ, bo bolj ali manj znano že v nedeljo zvečer, čeprav bo na uradne rezultate treba počakati najpozneje do 29. julija. Že kmalu zatem naj bi se novoizvoljeni poslanci sestali na ustanovni seji.

vlada

Volivke in volivci se bodo na predčasne volitve odpravili že drugič v zgodovini države, saj so bile tudi zadnje volitve leta 2011 izpeljane predčasno. Do tokratnih volitev je pripeljal odstop premierke Alenke Bratušek, potem ko jo je v bitki za predsedniško mesto v stranki PS premagal njen ustanovitelj Zoran Janković. V manj kot triletnem mandatu sta sicer državo vodili dve vladni koaliciji, dobro leto je bil na čelu vlade predsednik SDS Janez Janša, s konstruktivno nezaupnico pa ga je nasledila Bratuškova.

Po padcu zadnje vlade bodo volivci izbirali novo sestavo državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat. Splošno glasovanje bo potekalo v nedeljo, volivci pa lahko svoj glas oddajo tudi na predčasnih volitvah.

To lahko storijo še danes do 19. ure na posebnih voliščih na sedežih okrajnih volilnih komisij. V prvih dveh dneh glasovanja, ki poteka že od torka, je glasovalo že skoraj 2,5 odstotka vseh volivcev, kar je precej več kot na prejšnjih parlamentarnih volitvah.

Za naklonjenost volivcev se poteguje več kot 1100 kandidatov

Volilno pravico ima sicer pred letošnjimi volitvami 1.714.476 volilnih upravičencev. Ti bodo v nedeljo med 7. in 19. uro svoj glas lahko oddali na 3142 rednih voliščih in 55 voliščih, na katerih bodo glasovali volivci zunaj kraja stalnega prebivališča.

Glasovanje bo potekalo tudi na 32 diplomatsko-konzularnih predstavništvih, kjer bo glasovalo 524 volivcev, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini. Državna volilna komisija (DVK) je v tujino poslala tudi 71.549 kompletov volilnih gradiv za izseljence. Po pošti iz tujine pa bo glasovalo 4087 volivcev, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini.

Za 90 poslanskih mest v novem sklicu državnega zbora se pred parlamentarnim volitvami poteguje 1134 kandidatov, med njimi je 43 odstotkov žensk. Za nov mandat kandidira 69 sedanjih poslancev.

Za vstop v parlament se poteguje 17 kandidatnih list, od tega 15 v vseh volilnih enotah, ena v treh, ena pa v eni volilni enoti. Volivce tokrat nagovarjajo SDS, ZaAB, PS, SD, SLS, NSi, DL, DeSUS, SMC, Verjamem, koalicija Združena levica, SNS, Zeleni Slovenije, Enakopravni deželani – Naprej Slovenija, LGS, Piratska stranka Slovenije in Humana Slovenija.

Na vseh listah je za 88 poslanskih mest, ki se volijo na splošnih volitvah, 1132 kandidatk in kandidatov, kar je nekoliko manj kot na volitvah leta 2011, na katerih je na 20 listah nastopalo 1300 kandidatov. Pripadniki manjšin bodo poleg tega volili še dva poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Do konca glasovanja bo veljal volilni molk

Volivke in volivci so v minulem tednu na dom prejeli obvestila o volišču in dnevu glasovanja. Tega bo lahko volivec prinesel s seboj na volišče. Volil pa bo lahko tudi, če vabila ne bo imel pri sebi, in sicer z veljavnim osebnim dokumentom, na podlagi vpisa v volilni imenik. Tisti, ki bo pomotoma izpuščen iz volilnega imenika, pa ima možnost, da glasuje s potrdilom. Tega mu bodo lahko tudi v nedeljo izdali na upravni enoti.

Po prihodu na volišče bo volivec prejel glasovnico, na kateri je tudi posebno navodilo, da se glasuje samo za enega kandidata oz. eno kandidatko, in sicer tako, da se obkroži zaporedna številka ob imenu liste, ki je pred imenom in priimkom kandidata oz. kandidatke.

Sicer pa bo od sobote od polnoči pa vse do zaprtja volišč veljal volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov ali katero od političnih strank. Na ministrstvu za notranje zadeve bo delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Od sobote od polnoči dalje pa do 7. ure zjutraj lahko državljani morebitne kršitve sporočajo operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Na isti telefonski številki pa bodo prijave sprejemali tudi od sobote od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj. Preko dneva, torej v soboto in nedeljo od 7. do 19. ure, pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Struktura novega sklica DZ znana v nedeljo okrog 23. ure

Na dan volitev bodo volilne komisije ugotavljale volilno udeležbo do 11., do 16. in do 19. ure. Po zaprtju volišč bodo znani izidi vzporednih volitev, ki jih bo za POP TV in TV Slovenija opravila Mediana. Ob 19. uri pa bodo na spletni strani DVK objavili izid predčasnega glasovanja, nato bodo sproti prištevali izide, ki jih bodo sporočale okrajne volilne komisije, na strani pa bodo objavili tudi trenutno razdelitev poslanskih mest. Struktura novega sklica državnega zbora bo predvidoma znana okrog 23. ure.

V ponedeljek bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije. Izide volitev pa lahko spremenijo tudi glasovi iz tujine, na katere bo treba počakati do 20. julija. DVK bo predvidoma 29. julija razglasila uradne izide volitev in objavila sestavo sedmega sklica državnega zbora.

Ustanovna seja novega sklica DZ predvidoma 1. avgusta

Ta se mora na ustanovni seji sestati najpozneje 20 dni po izvolitvi, po neuradnih podatkih pa bo ustanovna seja v petek, 1. avgusta. S prvo sejo novega državnega zbora, na kateri poslanci potrdijo svoje mandate in izvolijo predsednika, se bo končala mandatna doba sedanjega sklica.

Po konstituiranju državnega zbora bodo stekli postopki za oblikovanje nove vlade. Predsednik države mora najpozneje v 30 dneh po ustanovni seji, po posvetu s poslanskimi skupinami, državnemu zboru predlagati kandidata za predsednika vlade. Tega državni zbor voli tajno, z večino glasov vseh poslancev, o mandatarju pa mora odločati v sedmih dneh od vložitve predloga. Glede na roke je pričakovati, da bodo poslanci o mandatarju glasovali v začetku septembra.

Ko je predsednik vlade izvoljen, mora najpozneje v 15 dneh državnemu zboru predlagati imenovanje ministrov. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če je imenovanih več kot dve tretjini ministrov. Do nastopa nove vlade tekoče posle opravlja aktualna vlada.

pripravila Maja Oprešnik

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.