11:31, pet, 29. Mar

Kdo je Fištravec?





Sociolog, nekdanji publicist, od marca lani pa tudi politik, od kar je zmagal na nadomestnih županskih volitvah. Takrat so mu predstavniki številnih pripisali oznako “vstajniški župan”, a je ni obdržal. Na letošnjih lokalnih volitvah ga je v prvem krogu podprlo 41 odstotkov volivcev in volilk.

Pred prihodom na županski položaj se je Andrej Fištravec v javnosti pojavljal predvsem kot soavtor cikla Družabno družboslovje. Pogovorna srečanja sta vodila z antropologinjo Vesno Vuk Godina. V ospredje je stopil ob množičnih protestih v Mariboru, konec leta 2012, kot komentator in kot aktiven udeleženec. V sodelovanju z nekaterimi znanimi Mariborčani je spisal manifest Skupaj za Maribor, v katerem so ponudili vrsto idej za prihodnje upravljanje Maribora.

Po odstopu (bivšega) župana Kanglerja, se pripadniki vstajniških skupin niso mogli poenotiti glede skupnega kandidata za nadomestnega župana, pripadniki skupine Skupaj za Maribor pa so ponudili kandidaturo Fištravca. Uradno je kandidaturo vložil s pomočjo podpisov volivcev. Na nadomestnih volitvah (17. marca lani) je zmagal kot edini nestrankarski med sicer 11 županskimi kandidati. Že v prvem krogu je zanj glasovalo 53 odstotkov volilk in volilcev.

fistravec

Aprila je prevzel županovanje. Ob zaprisegi je med drugim napovedal odpravo spornih praks, ki so dotlej “dušile mesto”, a se je znašel med očitki tudi na račun njegovega vodenja mesta in kadrovanja. Najbolj odmeven je bil nakup obleke s službeno kartico, sledili so očitki o zaposlovanju sodelavcev prek podjemnih pogodb in razpad vstajniškega sosveta. Doletela ga je tudi kazenska ovadba zaradi zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Med svoje uspehe prvega, “kratkega” mandata (od aprila 2013 do letošnjih lokalnih volitev) Fištravec šteje privabljanje tujih investitorjev: kuvajtski kupec za “nasedlo investicijo” Maks ter kitajski vlagatelji, ki bi/bodo vlagali v Vinag in novo tovarno baterij. Po lastnih navedbah je – s prestrukturiranjem – pred propadom rešil lokalni podjetji Marifarm in Dom pod Gorco ter – pred stečajem – skušal rešiti Športni center Pohorje.
V poldrugem letu njegovega županovanja so v Mariboru obnovili vrsto cest in križišč, z uresničitvijo vrste manjših pobud pa je prišlo tudi do nekaterih konkretnih premikov v smeri oživljanja starega mestnega jedra.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Andrej Fištravec se je rodil 18. januarja 1957 v Mariboru. Po osnovni in srednji šoli se je odločil za študij sociologije na sedanji Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, kjer je tudi magistriral. Doktoriral (iz sociologije) je na sedanji Filozofski fakulteti v Mariboru.

Tam je več kot desetletje delal kot asistent in visokošolski učitelj, dokler se ni zapletel v spor s tedanjim vodstvom univerze. Po tem so mu odvzeli habilitacijo. Med drugim je bil zaposlen v mariborski enoti Zavoda RS za šolstvo in delal kot vodja Znanstveno-raziskovalnega centra Inštituta za razvoj družbene odgovornosti. Raziskoval je predvsem na področju mladine in zasebnega šolstva.

Poročen je z voditeljico prireditev Ireno Polak Fištravec, s katero imata hčerki Vito in Lucijo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.