00:26, pet, 29. Mar

Kitajski najemniki mariborskega letališča odpovedali najemno pogodbo, na ministrstvu za infrastrukturo so začudeni





Na ministrstvu za infrastrukturo so začudeni nad odločitvijo družbe Aerodrom Maribor, ki je odpovedalo najemno pogodbo za mariborsko letališče. Poudarili so, da se je sedanje vodstvo ministrstva aktivno vključilo v iskanje dolgoročnih rešitev za razvoj letališča, zato očitke o nepripravljenosti zavračajo. Zdaj bodo iskali nov model za razvoj.

Kot so spomnili na ministrstvu, je družba Aerodrom Maribor z njimi pogodbo podpisala leta 2017 z jasno določenimi pogoji sodelovanja, pri čemer so napovedovali učinkovito in uspešno delovanje in s tem odlično perspektivo letališča.

Letališče Edvarda Rusjana Maribor.
Letališče Edvarda Rusjana Maribor.

“Manj kot dve leti po podpisu pogodbe so zahtevali državno pomoč, nekaj časa niti niso plačevali obveznosti iz najemne pogodbe, pogosto je bilo v javnosti slišati o njihovih finančnih težavah, kar je daleč od optimističnih napovedi in zavez, ki so jih dajali ob podpisu pogodbe,” so izpostavili.

Poudarili so, da se je sedanje vodstvo ministrstva za infrastrukturo aktivno vključilo v iskanje dolgoročnih rešitev za uspešno rast in razvoj letališča Maribor, zato zavračajo očitke o nepripravljenosti. “Glede morebitnih nerealnih obljub v preteklosti ne moremo sprejemati odgovornosti, prošnjo za dodelitev državne pomoči pa smo zavrnili, ker družba Aerodrom Maribor zanjo ni izpolnjevala zakonsko določenih pogojev,” so pojasnili na ministrstvu.

Dodali so, da je ministrstvo večkrat jasno izrazilo pripravljenost za iskanje ustreznih rešitev, “vendar je potrebno poiskati takšne, ki bodo najbolj ustrezne za čim širši krog deležnikov, ne zgolj za eno stran”. Ob tem so še opozorili, da je obstoječa najemna pogodba zavezujoča za obe strani in je ni mogoče spreminjati.

“Za kakršnekoli spremembe bo potrebno objaviti nov javni razpis, izbrati novega najemnika in z njim skleniti novo pogodbo, v kolikor bo ministrstvo za infrastrukturo tovrstno opcijo prepoznalo kot najustreznejšo obliko razvoja Letališča Edvarda Rusjana Maribor,” so pojasnili.

Na ministrstvu bodo zdaj nadaljevali z aktivnostmi pri iskanju najbolj ustreznega modela razvoja letališča. “Postopek za izbor najboljše možnosti za razvoj letališča ter obravnava vloge o zainteresiranosti za vlaganje zasebnih sredstev v javno infrastrukturo na Letališču Edvarda Rusjana Maribor je v teku, prav tako potekajo aktivnosti glede državnega prostorskega načrta za to območje,” so sporočili z ministrstva, kjer pričakujejo, da bo Aerodrom Maribor spoštoval šestmesečni odpovedni rok in v tem času izpolnjeval vse pogodbene obveznosti.

Aerodrom Maribor, preko katerega kitajski lastniki družbe SHS Aviation najemajo letališko infrastrukturo države na mariborskem letališču, je v preteklih mesecih večkrat izpostavila, da sedanja najemna pogodba za Aerodrom Maribor in njegove lastnike pomeni izrazito ekonomsko nevzdržen model. Pojasnili so, da je bil njihov ključni motiv za najem razvoj letališča, ki bi omogočil medcelinske polete in druge gospodarske dejavnosti na tem območju.

Ob sklenitvi pogodbe je za takšen razvoj obstajal obojestranski interes in v takšnih okoliščinah so bili dogovorjeni tudi pogoji najema, s ciljem čim prej pričeti z nadgradnjo letališča. A kot ugotavljajo najemniki, so se te okoliščine pomembno spremenile. “Postopki sprejema sprememb prostorskih pogojev ter postopki razpisa koncesijskega akta so podaljšali vse še sprejemljive časovne načrte, hkrati pa še vedno ni jasno, kdaj se bodo ti postopki zaključili,” so poudarili v SHS Aviation.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.