10:03, sob, 20. Apr

Kitajski vlagatelj na ogledu možnih lokacij v Mariboru





Mariborski župan Andrej Fištravec se je danes sestal s predsednikom upravnega odbora družbe Shihlien Energy Technology in predsednikom uprave družbe Taiwan Glass Group (TG) PS Linom. Čeprav več od vljudnostnih izjav nista dajala, pa je namen obiska kitajsko-tajvanskega investitorja iskanje dogovora glede investicije v tovarno baterij v Mariboru.

Zajeta slika

Že nekaj časa načrtovana investicija predvideva nakup zemljišča v velikosti približno 7000 kvadratnih metrov in izgradnjo tovarne baterij, v kateri naj bi v roku treh let zaposlitev dobilo okoli 200 do 300 ljudi. Vse, kar je po današnjem srečanju medijem povedal Fištravec, je, da ga veseli obisk investitorja v Mariboru, saj je to velik korak naprej k realizaciji na Kitajskem načelno dogovorjenega sodelovanja.

“V Mariboru smo se v zadnjem letu odločili, da ne čakamo drugih, ampak si bomo priložnosti ustvarjali sami. Kakovost življenja ljudi v mestu pač ne more biti odvisna le od volje politike in njenih računic, ali se splača pomagati mestu, ki ga je kriza zelo prizadela. Veseli nas, da obiski naše delegacije na Kitajskem že dajejo prve konkretne rezultate,” je ob sprejemu kitajske delegacije poudaril mariborski župan.

Delegacija kitajskih investitorjev si bo v spremstvu gostiteljev ogledala lokacije, ki so na voljo za izgradnjo tovarne baterij. V skladu z že podpisanim pismom o nameri bodo ključni kriteriji pri izbiri lokacije bližina logističnih poti in možnost čim hitrejšega zagona proizvodnje.

O tem, za katere konkretne lokacije naj bi šlo, na mestni občini za zdaj molčijo, v igri pa naj bi bila po neuradnih informacijah nekatera zemljišča v Melju in na Pobrežju, med njimi tudi območje nekdanjega Cestnega podjetja Maribor, ki ga sicer stečajni upravitelj že nekaj časa neuspešno prodaja.

Lin je po informacijah z mestne občine današnji obisk izkoristil predvsem kot priložnost za začetek postopkov za ustanovitev podjetja. Čeprav sprva na njegovo željo ni bila predvidena nobena izjava, pa je nato vsaj vljudnostno izrazil zadovoljstvo ob prvem obisku Maribora in dodal, da si želijo v prihodnjih treh letih vložiti v posle na tem območju približno 15 milijonov dolarjev.

Sedemdesetletni podjetnik je na čelu skupine Taiwan Glass (TG) od leta 2009. Gre za enega od petih največjih svetovnih proizvajalcev steklenih izdelkov, trenutno pa so njihove investicije na Kitajskem dosegle že 60 milijard evrov. Na različnih lokacijah v tej državi stoji 21 njihovih tovarn. Ena od dejavnosti skupine, ki jo opravljajo preko družbe Shihlien, je tudi proizvodnja električnih vozil.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.