08:26, pet, 5. Jul

Klakočar Zupančič upa, da bo novi ministrici uspelo s spremembami v zdravstvu





V organizaciji Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor danes v Mariboru poteka 6. kongres zdravstvene in babiške nege, na katerem se udeleženci seznanjajo s strokovnimi novostmi na omenjenih področjih. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v nagovoru izrazila upanje, da bo nova ministrica poskrbela za nujne spremembe v zdravstvu.

Kot je med drugim poudarila Klakočar Zupančič, se sama zelo dobro zaveda težav v zdravstvu in da nekatere stvari ne gredo tako, kot bi vsi skupaj želeli, a je včasih treba biti nekoliko potrpežljiv.

“Želela bi sicer, da bi bile nekatere spremembe hitrejše, se pa zavedam, da hitenje lahko povzroči nekakovostno zakonodajo. Upam, da z novim vodenjem ministrstva za zdravje in morda več posluha, le prilezemo iz črne luknje, v kateri se je znašlo zdravstvo, sicer naši otroci in tudi mi, ne bomo več poznali takšnega zdravstva kot smo ga uživali in imeli doslej,” je dejala predsednica DZ. Za ministrico za zdravje kandidira Valentina Prevolnik Rupel.

Ob tem je dodala, da je zanjo javno zdravstvo prioriteta in vrednota, za katero se bo vedno borila, saj mora biti zdravstvo dostopno vsem, ne glede na osebne okoliščine človeka. To je namreč nekaj, kar smo prinesli iz svoje zgodovine in nekaj, kar moramo absolutno varovati ter odnesti s seboj v prihodnost, je še dodala.

Sicer pa trenutne razmere v zdravstvu, kakor tudi napredek sodobnega časa, po njenem mnenju prinašata številne izzive ter priložnosti tudi na področju zdravstvene in babiške nege. Hitre tehnološke spremembe, staranje prebivalstva, bolj pogoste kronične bolezni in globalni izzivi zdravstvene varnosti pa zahtevajo inovativne pristope in rešitve.

Naloga odločevalcev je po njenih besedah, da se tudi na sistemski ravni prilagajajo spremembam ter z ustrezno zakonodajo stremijo h kakovostni zdravstveni oskrbi, hkrati pa zagotavljajo varno ter dostopno zdravstveno nego za vse.

Soočajo se z mnogimi izzivi

“Žal tudi v sodobni družbi še vedno obstaja neenak dostop do kakovostne zdravstvene oskrbe, kar poudarja potrebo po boljši razporeditvi virov in izboljšanju dostopnosti,” je še povedala Klakočar Zupančič. Spomnila je na to, da se s pomanjkanjem zdravstvenih delavcev sooča svetovna zdravstvena stroka, kar ne vpliva le na njihovo preobremenjenost, pač pa tudi na kakovost zdravstvene oskrbe.

Ob soočanju s temi izzivi pa po njenem mnenju ne smemo pozabiti na osnovne vrednote našega poslanstva, kot so sočutje, empatija in skrb za bolnike. “Ne pa kaj drugega. Ne pa grabljenje in rovarjenje po našem zdravstvenem sistemu in javnih financah, namenjenih za to področje,” je nagovor sklenila predsednica DZ.

Zbrane je nagovoril tudi v. d. direktorja UKC Maribor Vojko Flis, ki je med pomembnimi temami kongresa izpostavil zlasti problematiko izgorelosti zdravstvenih delavcev, o čemer se stroka premalo, ali pa sploh ne pogovarja, pa je eden od glavnih razlogov, da medicinske sestre pogosto odhajajo iz javnega zdravstvenega sistema. “Kadarkoli se z njimi pogovarjam, se jim zdi predvsem pomembno, da imajo urejen urnik dela ter s tem tudi urejeno življenje,” je dejal Flis.

Strokovna direktorica UKC Maribor Nataša Marčun Varda je poudarila, da je poklic medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov in babic izjemno pomemben za paciente, vsaj tako kot zdravniški. Zato jo zelo veseli, da so v zadnjem času uspeli oba stebra, ki sta v preteklosti “rasla malo vsaksebi”, združiti ter se zavedati pomena timskega in multidisciplinarnega dela.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.