19:26, ned, 30. Jun

Klakočar Zupančičeva v Afriki posvojila šimpanzinjo: Po vrnitvi pa globoko sporočilo kritikom





Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je v sredo iz Ugande, kjer se je mudila od ponedeljka, odpotovala v Ruando. Tam jo je prvi dan obiska sprejela predsednica poslanske zbornice Ruande Donatille Mukabalisa. V njenem spremstvu je predsednica DZ obiskala tudi spominski center, posvečen žrtvam ruandskega genocida izpred 29 let.

Klakočar Zupančič je med pogovori v parlamentu v Kigaliju izpostavila, da si državi delita vrednote. “Ruanda kot afriška država, ki deli vrednote, ki jih ima Slovenija, in Slovenija kot država Evropske unije, ki skuša odpreti svoja vrata zunaj Evropske unije. Verjamem, da imata državi, kot sta najini, ki sta v zgodovini doživeli marsikaj, veliko skupnega,” so je prek Twitterja povzeli na profilu ruandskega parlamenta.

“To pomeni tudi, da lahko odpremo vrata za poslovanje, izmenjavo znanja, zlasti na področju varstva okolja in spodbujanja človekovih pravic. Od vas se lahko naučimo, kako spodbujati pravice žensk in opolnomočiti ženske,” je še dodala predsednica DZ. V nedavnem poročilu Interparlamentarne unije (IPU) se je Ruanda namreč uvrstila na vrh svetovne lestvice po številu žensk v parlamentu. Slovenija je na 35. mestu.

Med obiskom je Klakočar Zupančič skupaj z ministrom za turizem Martinom Mugarro Bahinduko obiskala še največji živalski vrt v Ugandi, kjer je posvojila šimpanzinjo, ki jo je poimenovala Urska, so sporočili iz izobraževalnega centra za ohranjanje divjih živali v Entebbeju. Klakočar Zupančič na turneji po Vzhodni Afriki spremlja poslanka in strankarska kolegica iz vrst Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek.

Kot poroča 24ur.com je znova požela tudi nekaj kritik. “Med drugim zaradi izjave, da bi se lahko Slovenija pri uresničevanju pravic žensk zgledovala po Ruandi in zaradi srečanja s predsednico ugandskega parlamenta, ki je zaostril diskriminatorno zakonodajo zoper skupnost LGBTIQA+, ki jo sicer Slovenija obsoja,” navedejo.

“Nekdanji minister za izobraževanje Jernej Pikalo pa je zgrožen nad izjavo Klakočar Zupančičeve, da bi se pri uresničevanju pravic žensk Slovenija lahko učila od Ruande, kjer jih v parlamentu sedi kar 61 odstotkov. Kot je zapisal na tviterju, je takšna izjava brez takta in zgodovinskega spomina, saj je to posledica genocida, v katerem so pobili večino moških,” navaja 24ur.com.

“Sram me je namesto vas,” mu je na Facebooku odgovorila Klakočar Zupančičeva in pojasnila, da so ženske kvote v tamkajšnjem parlamentu zagotovljene z ustavo, še navedejo na 24ur.com.

Več TUKAJ

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.