02:21, ned, 7. Jul

Kljub pomislekom mariborski svetniki sprejeli sklep, vezan na zemljišče pri Mestnem parku





Parcela št. 163/1 k. o. 657-MB grad, gre za elitno percelo, kjer želijo spremembo gradbene meje, je v zadnjih mesecih dvignila veliko prahu. Sklep o potrditvi lokacijske preveritve za individualno odstopanje od določil prostorskega akta je bil že dvakrat zavrnjen. Danes so ga naposled le sprejeli.

Karin Jurše in Lidija Divjak sta ponovno opozorili, da gre za nezakonito gradivo: “Če je tako velika potreba, da se ga sprejme, razumem, zakaj ga mamo na dnevnem redu, a kot svetnica imam pravico na to opozoriti in predlagati umik.”  Svetnice in svetniki so ga nazadnje marca zavrnili, a je bilo enako gradivo danes še enkrat umeščeno na sejo.

Kangler: “Rožic sadit meni pa naši svetniški skupini ni potrebno”

Franc Kangler, SDS – Slovenska demokratska stranka: “Rožic sadit meni pa naši svetniški skupini ni potrebno. Mi imamo pravico, da izvemo, da se o tem odločimo in da po svoji vesti in prepričanju glasujemo. Če pa vi g. Medved mislite, da smo tu, nas 12, da bomo rokice dvigovali, kot se rad izražate, pa vam povem, da se prekleto motite.” SDS sklepa ni sprejel. Kanglerju so prisluhnili in si pred glasovanjem vzeli odmor. “Odločili smo se, da glasujemo vsak po svoji vesti, pričakujemo pa, da bomo na naslednjih sejah bili večkrat deležni takega gradiva,” je po vrnitvi dejal Kangler.

“Zavedati se moremo, da gradnja v varovalnem delu občinske pa tudi državne ceste ni prepovedana”

Maja Reichenberg Heričko iz Urada za komunalo, je predstavila gradivo in dejala, da obcestnem delu oz. na meji parcele poteka plinovod, kot je to navada: “Druge gospodarske infrastrukture na parceli ni, ker je nepozidana. Naslednji pomislek je bil, da leži parcela v varovalnem pasu občinske ceste.  Zavedati se moremo, da gradnja v varovalnem delu občinske pa tudi državne ceste ni prepovedana, je pa omejena na način, da mora investitor pred gradnjo za poseg dobiti soglasje lokalne samouprave. Pasovi niso tisti, zaradi katerih se rišejo gradbene meje.”

Pojasnila je, da je dopustna gradnja zgolj eno ali dvostanovanjskih stavb, gradnja bloka tukaj ni dovoljena. “Po parceli poteka gradbena meja, vidimo pa, da je na južni strani umeščena gradbena linija, ki je tista, s katero prostorski akt sili investitorja, da se mora postaviti z objektom na to linijo,” je pojasnila ob tem.

Župan je obrazložil, zakaj je prvič sklep umaknil: “Jaz sem mislil, da bi mi s tem, ko bi spremenili to pozicijo hiše, bi omogočili sploh gradnjo in sem mislil, da brez tega gradnja ne bi bila mogoča. Ko so mi razložili, da je gradnja mogoča, in da bi po nepotrebnem nagajali in nekoga silili stran od meje drugih hiš, je to nekaj, kar ni v skladu z mojim načinom razmišljanja. Nič s tem ne pridobi, razen, da lažje gradi.”

Lidija Divjak uvodoma predlagala umik iz dnevnega reda, a so svetniki glasovali proti

Lidija Divjak, Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti, je na začetku seje Mestne občine Maribor dejala: “Predlagamo umik 14. točke. Zato, ker od zadnje seje ni nastala nova okoliščina, da bi o tem odločali. Ko smo prvič obravnavali to gradivo, ste sami umaknili gradivo, na zadnji seji smo glasovali in žal ni šlo čez, spremenili ste en stavek in ponovno poskusili. Mi menimo, da je to v nasprotju s pravili in malo se nam zdi, da se delate norca iz nas.”

Župan želel, da prisluhnejo

“Imeli smo kar burno sejo takrat in točko na koncu, kjer sem sam dvomil v potrebo tega. Ko pa smo s strokovnimi službami preverili situacijo, smo videli, da po nepotrebnem mestni svet nagaja investitorju, ki bi lahko gradil in mislim, da to ni prijazno sporočilo, gre za našega someščana, ki si ne želi drugega, kot na stavbnem gradbišču graditi,” se je na to odzval mariborski župan in dodal, da podpira, da točka ostane, da svetniki lahko prisluhnejo, zakaj se sploh gre.

“Gre za izsiljevanje”

Za umik so sicer glasovali v svetniški skupini Gibanje svoboda. “O tem smo toliko govorili in ga spoznali. To gradivo, ki smo ga prejeli ima iste napake, ki jih je komisija pri obravnavi v januarju celo ugotovila, opozorila na njih in je bilo celo popravljeno. Sedaj je z istimi napakami tu,” je dejala Karin Jurše. Aljaž Bratina, Arsenovič za Maribor, je dejal: “Zadnjič je bila zadeva prehitro umaknjena, niti nismo imeli možnosti, da bi nam zadevo predstavili, na podlagi predstavitve se bomo odločili.”

Morda vas zanima: “Arsenovič v tretje za spremembo gradbene meje na zasebni elitni parceli v Mariboru”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.