20:21, sob, 27. Jul

Smuka le še na “Ruški”





“Potem, ko so čez vikend na treh progah – Areški, Ruški in desnem delu Cojzarice – zabeležili približno 2 tisoč smučarjev, so se vremenske razmere poslabšale do te mere, da je danes in v prihodnjih dneh smuka zagotovljena le na zgornjem delu Ruške proge”, so v pisni izjavi za medije zapisali v podjetju Marprom.

Kljub temu so včeraj pozdravili 86 dnevnih smučarjev, prodali pa tudi 37 sezonskih kart v predprodaji, ki traja še do petka, 19. decembra. Prav zaradi slabših vremenskih razmer na Pohorju so podaljšali tudi obdobje smučanja po promocijski ceni 5€, ki velja še jutri. V drugi polovici tedna pa naj bi po napovedih razmere omogočale umetno zasneževanje, upajo, pa da jih bo razveselil naravni sneg.

slika je simbolicna Foto: Aljaž Sedovšek
slika je simbolicna
Foto: Aljaž Sedovšek

Kljub pozitivnim novicam, ki prihajajo iz Mariborskega Pohorja in napovedujejo odlično smučarsko sezono,pa so se danes v javnosti pojavili očitki o domnevno sporni pogodbi, ki jo je javno podjetje Marprom v sredini novembra podpisalo s hčerinsko družbo Martura. “Pogodba opredeljuje način prodaje smučarskih kart, določitev provizije, delitev prihodkov iz naslova prodaje smučarskih kart in oglaševanje” so zapisali na Marpromu. Ob tem pa dodajajo, da so ob začetku letošnje smučarske sezone obljubili transparentno poslovanje, ob tem pa v izjavi za javnost priložili tudi Pogodbo o poslovnem sodelovanju s podjetjem Martura.

Med drugim pa so na Marpromu v izjavi za javnost zapisali: “Natolcevanja jasno razkrivajo, da posamezniki ne razlikujejo ali nočejo razlikovati med javno gospodarsko službo, javnim podjetjem in gospodarsko družbo, ne poznajo pravil javnega naročanja in še več, ne poznajo ali nočejo razumeti temeljnih razmerij, na katerih je zaživela letošnja smučarska sezona na Mariborskem Pohorju. Z neresničnimi dejstvi ne samo da škodijo ugledu podjetij, ampak posredno uničujejo tudi odlično začeto smučarsko sezono na Pohorju. Vse omenjeno da slutiti, da obstaja lobi, ki mu je v interesu letošnjo zimsko sezono prikazati v negativni luči in s tem pripraviti teren za prihodnje leto, ko se bodo razmerja morala vzpostaviti na novo in takrat nadaljevati s politiko, ki je prejšnjega upravitelja pripeljala do zloma.”

Ob tem so pojasnili, da je podjetje Marprom je občinski koncesionar za izvajanje prevozov s krožno-kabinsko žičnico, torej gondolo. Koncesijo mu je v začetku novembra podelil mestni svet Mestne občine Maribor za obdobje enega leta.

“Za vse posle, ki se izvajajo na gondoli in presežejo mejo 20 tisoč evrov, je Marprom zavezan k postopku javnega naročanja in tega se dosledno držimo. Marprom ni koncesionar za izvajanje prevozov z žičniškimi napravami (sedežnicami in vlečnicami), saj ta dejavnost ni v pristojnosti občine, ampak je dejavnost, za katero je potrebno pridobiti obratovalna dovoljenja. Marprom je na lastno pobudo dosegel dogovor o upravljanju žičniških naprav s stečajnim upraviteljem propadlega ŠC Pohorja. Ker je Marprom javno podjetje, smo tudi na področju upravljanja z žičniškimi napravami zavezani postopkom javnega naročanja in jim dosledno sledimo. Marprom je želel upravljati tudi s smučišči, vendar kot smo že večkrat pojasnili, smo pri urejanju administrativnih postopkov ugotovili, da nimamo registrirane ustrezne dejavnosti. V kolikor bi želeli registrirati dejavnost, bi morali po soglasje na mestni svet. Glede na pozen datum, pisali smo sredino novembra, in ob zavedanju, da moramo smučarske karte čim prej ponuditi v predprodaji, saj smo v primerjavi z lanskimi leti zamujali že skoraj dva meseca, smo upravljanje smučišč prenesli na hčerinsko Marturo. Ta sicer ni zavezana postopkom javnega naročanja, smo pa za izbiro podizvajalca pri pripravi smučišč izvedli zbiranje treh ponudb in z najugodnejšim ponudnikom še dodatna pogajanja, na katerih smo dosegli še nižje kot v ponudbi opredeljene cene. Priprava smučišč se financira izključno iz naslova prodaje smučarskih kart, zato je povsem logično, da prodajo izvaja Martura, ki tudi upravlja s smučišči. Ker smučišč brez žičniških naprav ne bi bilo, pa Martura, skladno s pogodbo, Marpromu nakaže 50% prihodkov iz naslova prodanih smučarskih kart, s čimer Marprom financira vzdrževanje sedežnic in vlečnic.
Ob začetku letošnje smučarske sezone, ki se je pričela minuli konec tedna na Arehu, smo dali javno in jasno zavezo, da bomo posle vodili transparentno in da smo tudi s podizvajalcem za pripravo smučarskih prog sklenili pogodbo, ki ščiti delavce, ki pripravljajo proge. To so prakse, ki smo jih v preteklosti na Pohorju pogrešali. Včeraj so delavci, ki delajo na krožno-kabinski žičnici in žičniških napravah, po treh mesecih prejeli prve plače, nakazane s strani Marproma. Za pripravo smučarskih prog bodo plačani neposredno od podizvajalca, podjetja PMKD. Uspešen vikend nam je pokazal, da smo na pravi poti in da smo se izvedbe smučarske sezone lotili na pravi način. To nam dokazujejo tudi vztrajni poskusi interesnih skupin, ki skušajo tudi prek določenih medijev uspešen začetek še uspešnejše zimske sezone z navajanjem skrajno popačenih dejstev, v katerih mešajo osnovne pojme, prikazati kot zakonsko sporno prakso. Trdno smo prepričani, da smo razkrili vse podrobnosti in javno objavili vse dogovore, na podlagi katerih je razvidno, da se je obdobje zakonsko spornega poslovanja na Mariborskem Pohorju za vselej zaključilo in da lahko uspešno smučarsko sezono izvedemo tudi na povsem zakonit in transparenten način.”
so še dodali v pisni izjavi na Marpromu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.