01:23, sob, 6. Jul

Kmalu poostren nadzor vseslovenskega avtocestnega omrežja





V okviru Evropskega tedna mobilnosti, ki se začenja danes in ki poteka 22. leto zapored, bo po Sloveniji veliko dogodkov. Med drugim bo tudi preventivna akcija Policije, ki bo letos izvedla poostren nadzor avtocestnega omrežja.

Agencija za varnost prometa pa je izpotavila še nekaj nasvetov in izdajo serije poštnih znamk.

Sočasno z ETM potekajo tudi Dnevi prometne varnosti pod okriljem Evropske mreže prometnih policij (ROADPOL), v okviru katerih bo v sredo, 20. septembra 2023, na dan brez smrtnih žrtev, na celotnem slovenskem avtocestnem omrežju potekal poostren nadzor Policije.

Letošnji slogan s ključnikom #ZeroMeansLife je namenjen pozivom javnosti, naj se aktivno vključi v izobraževalne in preventivne dejavnosti, s katerimi krepimo zavedanje, da lahko že z majhnimi spremembami in dobrim zgledom prispevamo k izboljšanju varnosti cestnega prometa. Pozivi k izbiri ene od oblik aktivne mobilnosti so v septembru še bolj glasni, saj so se na ceste vrnili šolarji, ki so v prometu najpogosteje udeleženi kot pešci, kolesarji ali uporabniki (e-)skirojev. Odgovornost voznikov pa je, da so aktivne poti za najranljivejše udeležence tudi varne, zato Agencija za varnost prometa poziva k varni trajnostni mobilnosti in strpnosti vseh udeležencev.

ETM se zaključi 22. septembra, na dan brez avtomobila. Agencija bo v času ETM in dni prometne varnosti z aktivnostmi po vsej Sloveniji sodelovala na številnih dogodkih, s katerimi ozavešča o večji prometni varnosti. Izpostavljamo pa izdajo serije znamk Varnost v prometu ter nasvete in priporočila za voznike e-skirojev in nasvete za kolesarje, ki so jih pripravili prav na AVP.

Poštna znamka Varnost v prometu. Vir: Agencija za varnost prometa

Serija znamk Varnost v prometu

ETM se zaključi 22. septembra, na dan brez avtomobila. Agencija bo v času ETM in dni prometne varnosti z aktivnostmi po vsej Sloveniji sodelovala na številnih dogodkih, s katerimi ozavešča o večji prometni varnosti. Agencija bo obeležila dan brez avtomobila  tudi z izidom druge v seriji znamk Varnost v prometu. S sloganom »Bodi viden, bodi previden!« skupaj s Pošto Slovenije, ki bo izdala znamko, Agencija ozavešča o vidnosti in varnosti pešcev v prometu.

FOTO: Slika je simbolična/Pixabay.com

Nasveti in priporočila za varno uporabo e-skirojev

Agencija za varnost prometa je pripravila vrsto nasvetov in priporočil za varno uporabo e-skirojev. Agencija za varnost prometa je maja 2019 podala konkretne predloge za spremembo zakonodaje, s katero je želela doseči, da se področje vožnje e-skirojev čimprej uredi. Novela Zakona o pravilih cestnega prometa, ki je začela veljati 11. avgusta 2021, je področje lahkih motornih vozil uredila. E-skiroji tako spadajo med lahka motorna vozila. Zaradi svojih konstrukcijskih lastnosti in manjše stabilnosti ter dokaj visokih hitrosti (do 25 km/h) predstavljajo večje tveganje za uporabnike. Vozniki e-skirojev morajo upoštevati, da je ob zaviranju, sploh pri višjih hitrostih, nestabilen. Njihova kolesa so majhna in občutljiva na razne neravnine (razpoke na vozni površini, dvignjene dele na vozni površini) in ovire na vozni površini (kamenje in podobno), zato so lahko prej podvrženi padcem. Zato je nujno, da se vozniki e-skirojev teh tveganj zavedajo, da poznajo pravila ter jih upoštevajo, ter da poskrbijo za lastno varnost tudi z uporabo zaščitne čelade in vidnostjo v prometu.  Nasvete in priporočila je AVP zbrala na TEJ STRANI.

Vir: Pixabay.com

Nekaj nasvetov za kolesarje, saj je kolesarjenje vse bolj v vzponu

AVP je objavila tudi nasvete za kolesarje. Kolesarji spadajo med ranljivejše udeležence, zato morajo biti deležni posebne pozornosti s strani ostalih voznikov, kot so upoštevanje prednosti, prilagoditev bočne razdalje za varno prehitevanje kolesarjev ter zmanjšanje in upoštevanje omejitev hitrosti. AVP ima zbrane nasvete za kolesarje TUKAJ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.