00:12, sre, 17. Apr

Kmalu še ne bo sproščanja ukrepov, Slovenija namreč od rumene faze še precej oddaljena





Interes za cepljenje je med ljudmi zelo velik, zato bo Slovenija iskala dodatne možnosti za dobavo cepiv, je napovedal premier Janez Janša. Država je sicer še precej oddaljena od prehoda v rumeno fazo, se pa število hospitaliziranih covidnih bolnikov še naprej znižuje. V obalno-kraški regiji je zaradi slabših razmer vlada zaostrila ukrepe.

V Sloveniji so v torek opravili 5316 PCR testov in potrdili 1089 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 20,5-odstoten. V bolnišnicah so zdravili 546 covidnih bolnikov ali 21 manj kot dan prej, med njimi jih je bilo 105 na intenzivni negi. Iz bolnišnične oskrbe so jih odpustili 56, na novo pa so jih sprejeli 44. V torek je umrlo deset bolnikov s covidom-19. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb znaša 766 in se je v primerjavi z dnevom prej nekoliko zmanjšalo. Razmere pa še vedno ostajajo najbolj zaskrbljujoče v obalno-kraški regiji.

Cepivo proti covidu-19 ne ostaja neporabljeno

Cepivo proti covidu-19, ki ga dobi Slovenija, ne ostaja neporabljeno, je zagotovil premier Janez Janša. Po njegovih besedah imajo vsi izvajalci cepljenja rok 48 ur, da vnesejo podatke o cepljenju. Kar je na spletnih straneh predstavljeno kot število cepljenih, je vedno dejansko manjše od števila v praksi. Interes za cepljenje med ljudmi je sicer zelo velik, zato bo Slovenija po njegovih napovedih iskala dodatne možnosti za dobavo cepiv, ki bodo realne in varne.

Po napovedi Nacionalnega inštituta za nacionalno zdravje v četrtek pričakujemo dobavo 25.200 odmerkov cepiv proti covidu-19 Moderne in AstraZenece. V marcu pa naj bi prišlo še skupaj 232.335 odmerkov cepiv, od tega 99.450 odmerkov Pfizerjevega cepiva, 30.000 odmerkov Moderne in 102.885 odmerkov cepiva AstraZenece. Glede na podatke iz Elektronskega registra cepljenih oseb so s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 do vključno ponedeljka cepili 94.999 oseb, z drugim 50.142.

Zaostritev ukrepov v obalno-kraški regiji

Vlada je zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v obalno-kraški regiji zaostrila ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa. Od sobote bodo tam ponovno zaprte nekatere trgovine in storitve, kot to velja v t. i. rdeči fazi. Izjeme v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko se bodo ohranile.

Vlada je pričakovano za sedem dni, do 5. marca, podaljšala tudi veljavnost petih odlokov, sprejetih na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. To so odloki o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom, o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom, o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah in o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

Taksisti na test enkrat tedensko

Je pa vlada sledila pozivom taksistov in sklenila, da se bodo morali po novem na novi koronavirus testirati enkrat tedensko. Obveznost testiranja enkrat tedensko se uvaja tudi za voznike v javnem potniškem prometu in spremljevalno osebje v železniškem prometu, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

V javnosti pa se porajajo vprašanja glede različic novega koronavirusa. V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano in Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo so doslej potrdili 35 primerov angleške različice novega koronavirusa in nobenega primera brazilske ali južnoafriške različice. Inštitut je potrdil angleško različico v 28 vzorcih, pri čemer 21 okuženih pred tem ni bilo v tujini, torej so se okužili v Sloveniji, je opozorila direktorica nacionalnega laboratorija Tjaša Žohar Čretnik. Tudi bolj nalezljive različice pa lahko po njenih besedah omejimo z doslednim upoštevanjem ukrepov.

Mariborski zdravnik zbolel po vrnitvi iz Afrike

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so potrdili, da se je pri njih okužil zaposleni, ki je bil pred tem cepljen z dvema odmerkoma, kar je po njihovem mnenju mogoče, saj nobeno cepivo ne zagotavlja stoodstotne učinkovitosti, kot smo poročali tudi v našem mediju.

Gre za kirurga z oddelka za nevrokirurgijo, ki se je vrnil iz Afrike. Ali gre za južnoafriško različico, bo znano v naslednjih dneh. Zaposleni je na dan, ko je prišel v službo, delal v ambulanti, medtem ko na oddelku skoraj ni bil prisoten in ta nemoteno deluje. Najtesnejše sodelavce so iz posebne previdnosti napotili v izolacijo, obravnavane ambulantne bolnike pa povabili na kontrolno testiranje.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.