01:13, ned, 7. Jul

Kmet s strogimi pogoji za delovanje v Naturi 2000, lahko pa so tam vetrnice?





Poslanci so na včerajšnjem glasovanju z 48 glasovi za in 31 glasovi proti sprejeli zakon o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije.

Zakon bo med drugim podlaga za določitev potencialnih prednostih območij za sončne in vetrne elektrarne ter določena tudi predpisana prednostna območja za postavitev sončnih elektrarn, npr. večje strehe, zaprta odlagališča, energetska in prometna infrastruktura, navaja STA.

Opozicija je nasprotovala

Zakon so podprli v koaliciji, kjer so poudarjali, da se že tako zamuja z ukrepanjem za omejitev segrevanja ozračja in da je treba pospešiti postopke. Opozicija je medtem zakonu nasprotovala. V SDS in NSi menijo, da se zakon preveč osredotoča na sončno in vetrno energijo ter da gre za lobistični zakon.

Poslanka SDS Karmen Furman je ob sprejetju napisala: “Včeraj sprejet vladni zakon po novem omogoča postavitev vetrnih in sončnih elektrarn na območja kmetijskih zemljišč in Nature 2000, torej tudi na območje zelenega Pohorja. V Poslanska skupina SDS smo predlagali umik zakona z dnevnega reda seje, saj je po mnenju zakonodajno pravne službe DZ neustaven, v nasprotju z drugo veljavno zakonodajo, posega v pravico do zasebne lastnine in omejuje pravice občin, kar je podrobno opisano v mnenju službe na kar 64. straneh. Koalicija je lobistični energetski zakon na koncu potrdila. Glasovanje poslancev o predlaganem zakonu.”

Sodeč po njenem zapisu lahko sklepamo, da bo mogoče vetrnice umestiti v Naturo 2000 in na kmetijska zemljišča, medtem ko kmet v Naturi 2000 ne bi smel kmetovati, oz. se kriteriji za te kmetovalce zelo zaostrujejo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.