17:19, čet, 25. Apr

Kmetje zaradi razlite Drave znova utrpeli škodo





Razlivanje Drave v Podravju večje škode na premoženju tamkajšnjih prebivalcev ni povzročilo, znova pa so jo utrpeli številni kmetje, ki imajo svoje njivske površine ob reki. Kot je povedal direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj Andrej Rebernišek, bo tudi tokrat mogoče govoriti o milijonski škodi na kmetijskih površinah.

Slika je simbolična.
Slika je simbolična.

Po za zdaj še neuradnih podatkih ptujskega zavoda se je zadnja dva dneva pod vodo znašlo skoraj tisoč hektarjev najboljših kmetijskih zemljišč, na katerih je bilo v skoraj 40 odstotkih posejane pšenice. “Škoda je ogromna, da ne omenjamo odnosa humusa kot najkakovostnejše zemljine s teh površin,” pravi Rebernišek.

Kot je dodal, kmete najbolj jezi, da so poplave že skoraj vsak november in zato postajajo negotovi ali sploh začeti z novo setvijo. Krivdo za takšno stanje pripisujejo predvsem slabo vzdrževani stari strugi reke Drave, ki resne sanacije ni doživela že vsaj 20 let. Oškodovanih je več kot sto kmetij, ki bodo morale polovico površin ponovno zasejati.

Po besedah Reberniška bo v prihodnje morala država stvari zastaviti bolj sistemsko, predvsem pa poglobiti staro strugo, da kmetje ne bodo škode utrpeli ob vsakoletnih jesenskih deževnih obdobjih.

Narasla Drava je med drugim poplavila številne kmetijske površine na območju občin Markovci in Gorišnica, poplavljen je tudi športni park v Stojncih. Zaradi razlite vode je zaprta cesta od Ptuja proti Zavrču med Stojnci in Borlom, obvoz je preko prehoda Središče ob Dravi.

Zaradi vsakoletne škode na kmetijskih površinah se je sicer že pred časom organizirala civilna iniciativa, ki zahteva dvig pretočnosti Drave, kot je bila pred uvedbo Nature 2000 in izgradnjo elektrarn na Dravi, saj menijo, da potem ne bi bilo več takšne škode.

Od države terjajo, da brezpogojno zaščiti kmetijska zemljišča in ovrednoti škode po poplavah ter na ta način določi normative za oceno škode v prihodnje. Prav tako od pristojnih zahtevajo natančno določitev institucije, ki je odgovorna za sanacijo in povračilo škod, ter takojšnjo sanacijo škode, nastale po poplavah leta 2012 in 2014.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.