22:27, sob, 27. Jul

Knjižnica v Rušah jeseni v novih prostorih





Knjižnica Janka Glazerja Ruše se že več let srečuje s prostorsko stisko, ki so jo doslej blažili z dodajanjem manjših prostorov v nadstropju kulturnega doma, kjer deluje. Letos se ji končno obeta ustreznejša rešitev. Kot so povedali na ruški občini, se knjižnica jeseni seli v prostore nekdanje trgovine nedaleč stran.

knjiga-knjige-knjigarna

“Letos se nam je ponudila odlična priložnost, da v prostorih zgradbe ruškega Mercatorja podvojimo površino in občanom ponudimo prijaznejše bralno okolje, ki bo po vzoru modernih knjižnic imela tudi dnevni bralni prostor. Njeno odprtje načrtujemo konec oktobra,” so povedali na občini.

Knjižnica, ki sodi pod okrilje Mariborske knjižnice, trenutno obsega le 146 kvadratnih metrov, medtem ko standard za takšno institucijo predvideva 600 kvadratnih metrov. Police so po besedah direktorice Mariborske knjižnice Dragice Turjak preobremenjene in preblizu skupaj, čitalniški del je stisnjen. Dodatno težavo predstavljajo stopnice, zaradi katerih knjižnica ni dostopna za invalide, starše z vozički, starejše in gibalno ovirane.

“Skupaj z Občino Ruše že dlje časa iščemo nadomestno rešitev, vendar so bili vsi dosedanji poskusi neuspešni. Sedaj je župan Uroš Razpet našel možnost preselitve v dvakrat večji prostor od sedanjega, na zelo dobri lokaciji in brez arhitekturnih ovir,” je povedala Turjakova.

Občinski svet je že sprejel ustrezne sklepe, občina pa naročila izdelavo projekta notranje ureditve, zato je kmalu pričakovati izvedbo del. “V Rušah se torej kmalu obeta sodoben medgeneracijski center, prijetna ‘dnevna soba’, dostopna in sodobno opremljena,” meni direktorica.

Slabše kaže reševanju prostorskih težav osrednje enote Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu v Mariboru. “Pri naši osrednji knjižnici se na žalost nič ne premika. Po vseh zapletih in zastojih od same priprave projektov v letu 2008 smo lani končno dobili gradbeno dovoljenje in izvedbeno dokumentacijo, kar pa je zdaj mrtva črka na papirju, saj ni sredstev,” je pojasnila Turjakova.

Da bi ponovno opozorili na težave knjižnice, ki se na Rotovškem trgu ne spopada le s pomanjkanjem prostorov in dotrajanostjo zgradbe, ampak tudi z nižanjem sredstev za nakup knjižničnega gradiva in materialne stroške, so v vseh enotah Mariborske knjižnice na začetku poletja začeli zbirati podpise. Te bodo konec septembra predali županu Andreju Fištravcu.

“Podpise podpore smo začeli zbirati ob dnevu knjižnice z namenom, da spodbudimo naše uporabnike, da nekoliko bolj odločno zahtevajo uresničitev svoje ustavne pravice po primerni in urejeni knjižnici s primerno ponudbo gradiva in prostora,” je povedala Turjakova. “Knjižnica v sedanjih pogojih ne bo več dolgo zdržala,” je opozorila.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.