23:36, čet, 28. Mar

Koalicija za Maribor: “Vinograd na Piramidi bi moral biti del občine!”





Mariborčani se lahko pohvalijo z vinogradniško krajino na severnem obrobju štajerske prestolnice, ki je v neposrednem stiku z urbano krajino mesta. Posebnost so vinogradi na sončni strani Piramide, ki spremlja Mariborčane v mestno središče ter predstavlja zanimivo tvorbo v obliki piramide in kapelico na vrhu, od koder je čudovit razgled na mesto. Koalicija za Maribor je danes na tiskovni konferenci odprla problem vinograda na Piramidi. Člani Koalicije za Maribor so bili jasni. Župana Andreja Fištravca so pozvali naj ukrepa.

Zemljišče je v lasti republiškega sklada kmetijskih zemljišč, v najemu pa ga ima podjetje Vinag, ki se že nekaj časa nahaja v hudih likvidnostnih težavah.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal član svetniške skupine Koalicija za Maribor Andrej Verlič, vinograda na Piramidi ne bi smeli prepustiti propadanju, saj med drugim predstavlja veliko priložnost za turistično promocijo mesta. “V Mariboru imamo stvari, na katere smo lahko ponosni in po katerih smo prepoznavni, a tega ne izkoristimo,” je dejal.

Član Koalicije za Maribor Jože Protner je prepričan, da se zadevo še vedno da urediti. Kot je dejal, je idejo o prenosu lastništva avgusta letos podprl minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Po besedah Protnerja bi župan Fištravec ministru moral le napisati uradno pismo, česar pa kljub večkratnim pozivom naj ne bi storil. “Naj sprejme župan odločitev, ki jo že dolgo čakamo,” je danes pozval Protner.

Iz županove pisarne smo prejeli pisni odgovor, v katerem so pojasnili: »Mestna občina Maribor se z reševanjem vinograda na Piramidi aktivno ukvarja že dva meseca. Gre za zapleten proces, ne le zaradi kompleksnosti dotičnega primera, temveč zaradi zamudne rekapitulacije s Piramido povezanih akcij prejšnjega vodstva MOM. O tem so mediji poročali že pred časom, dodajamo pa, da je župan pristojni uradnici že v ponedeljek naročil pripravo dopisa za dotično ministrstvo. Pismo bo še ta teden v Ljubljani.«

Prav tako pa se je Protnar spomnil na obnovo vinograda na Piramidi v 80. letih. Dodaja, da so se že pogovarjali z Vinagom v Mariboru, prav tako tudi z Zavodom za turizem Maribor. O Vinagu pa trdi, da so pripravljeni sodelovati.

mb3

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.