11:15, sre, 4. Sep

Kognitivne sposobnosti boljše pri telesno dejavnih šolarjih





Telesna dejavnost otrok in mladostnikov ima ključno vlogo pri njihovem celostnem razvoju, kar je v središču pozornosti letošnje kampanje Slovenija gre v šolo 2024. Redna športna aktivnost namreč ne prispeva le k fizičnemu zdravju, temveč tudi k izboljšanju kognitivnih sposobnosti, čustvenega počutja in socialnih veščin, opozarjajo na NIJZ.

Kampanja želi ozaveščati o pomembnosti vključevanja gibanja v vsakdanje življenje otrok ter spodbujati šole, starše in skupnosti k oblikovanju okolja, ki bo mlade podpiralo pri njihovem telesnem in duševnem razvoju, so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

V času poletnih počitnic je naša telesna dejavnost velikokrat spremenjena, saj jo je treba prilagajati vremenu, visokim temperaturam, delovnemu času telovadnic, izletom ali drugim dejavnostim. Ob vračanju v šolske klopi je treba pravočasno poskrbeti za več rutine in prilagoditi urnik dejavnosti, zato je začetek novega šolskega leta po mnenju NIJZ odlična priložnost za vpeljevanje novih ali že obstoječih zdravih navad nazaj v dnevno rutino.

Ker je za optimalno zdravje tako odraslih kot otrok in mladostnikov potrebno pravo ravnovesje med aktivnostjo in počitkom, je pomembno, da smo poleg spanja in počitka tudi dovolj telesno dejavni in da zmanjšamo čas sedenja in mirovanja čez dan, svetujejo.

Šolsko leto pomeni več sedenja in mirovanja, zato je nujno, da se otroci in mladostniki redno in zadostno gibajo, in sicer vsaj eno uro na dan. Telesna dejavnost naj bo predvsem dovolj intenzivna, da se pri dejavnosti zadihaš ter prepotiš in zabavna (tek, plavanje, sprehodi, pohodi, igre z žogo, rolanje …). Gibanje na prostem lahko še dodatno izboljša tvoje razpoloženje in počutje.

Ker se zaradi šolskih obveznosti čas sedenja poveča, priporočajo omejitev prostega časa, ki ga preživljaš sede, zlasti pred televizijskimi, računalniškimi in drugimi zasloni. “Prosti čas preživi čim bolj aktivno. O poteku dneva se z družino raje kot za mizo pogovori na sprehodu v naravi, saj bo ta še dodatno pripomogel k sprostitvi po vseh šolskih obveznostih,” svetujejo na NIJZ.

Poleg tega priporočajo, da se med pisanjem domačih nalog in branjem večkrat naredi kratek aktivni odmor, sestavljen iz nekaj razteznih vaj, počepov. Tako bo otrok bolj zbran, kar se bo poznalo tudi pri učinkovitejšem učenju in domačih nalogah.

Redna telesna dejavnost prinaša neštete koristi: poleg dobre podpore splošni odpornosti in telesnemu zdravju, namreč močno vpliva na boljše razpoloženje, pozornost, ustvarjalnost, učno uspešnost in akademske dosežke, poleg tega pa zmanjšuje tudi stres in izboljšuje duševno zdravje, so še navedli na NIJZ.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.