14:34, pet, 29. Mar

KOMENTAR MOM V ZVEZI Z OVADBAMI V ZADEVI RADARJI





Novo vodstvo Mestne občine Maribor razplet dogodkov oziroma kazenske ovadbe s strani Nacionalnega preiskovalnega urada ne presenečajo, saj je po mnenju vodstva omenjeno razmerje poleg nezakonitosti, ki kaže na ničnost sklenjene pogodbe, obsegala tudi vrsto dejanj in domnevno klientelističnih in koruptivnih povezav nekdanjega župana Mestne občine Maribor Franca Kanglerja.

Pri tem je potrebno počakati na uradno informacijo, zoper katere izmed posameznikov so do sedaj vložene ovadbe. Žal se v praksi kar največkrat pripeti, da organi pregona lahko pridobijo le dokaze zoper izvrševalce navodil nadrejenih, ne pa tudi zoper tiste, ki so s svojimi odločitvami spravili zaposlene v izvrševanje nezakonitih dejanj.

Vodstvo MOM zato upa, da so bili zbrani vsi dokazi, ki bodo v celoti razčistili vprašanje odgovornosti v zvezi z javno-zasebnim partnerstvom pri projektu prenove in avtomatizacije semaforskega sistema.

MOM ne razpolaga z uradno informacijo, kateri izmed uslužbencev v MOM so ovadeni. Sklepajo, da bodo takšno informacijo dobili, ko oziroma, če bo vložena obtožnica zoper osumljene. Kot kaže se namreč policija v tej fazi namreč ni odločila za javno objavo imen osumljencev.

In še:

Kljub obrazložitvi MOM, da bi bilo potrebno, da država odstopi od tožbe za ničnost pogodbe z Iskrasistemi, saj je sodišče ugotovilo, da zanjo ne obstaja na strani države aktivna legitimacija, je državno pravobranilstvo zoper odločitev sodišča vložilo pritožbo. MOM je naredila tudi sestanek s Komisijo za preprečevanje korupcije, na katerem je komisijo (neuspešno) poskušala prepričati, da je vložitev tožbe za ničnost, ki ji sodišče priznava legitimacijo, bolj smiselno s strani MOM, še posebej z vidika, ker je večino dokazov za tožbo zbrala in posredovala prav Mestna občina Maribor v času županovanja dr. Andreja Fištravca.

Glede na dejstvo, da poteka pritožbeni postopek in MOM države ni uspela prepričati, da je primernejša stranka za vložitev tožbe, bo potrebno počakati, da drugostopno sodišče odloči o pritožbah državnega pravobranilstva.
MOM pričakuje, da bo pritožba državnega pravobranilstva zavrnjena. Po pravnomočnosti take odločitev pa bo MOM sama vložila že pripravljeno tožbo o ničnosti pogodbe.

Dokler postopek ničnostne tožbe ne bo pravnomočno končan, radarji izklopljeni stojijo.

DSC_4963

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.