21:12, pet, 13. Sep

Komentar ob napovedanem energetskem vavčerju: “15 evrov ne bo rešilo problema nobenega izmed socialno ogroženih”





V nedavni anketi smo naše bralce vprašali, ali se jim zdi ponižujoče stati pred rdečim križem, centrom za socialno delo in karitas v vrsti ua 15 evrov energetskega vavčerja.

V času objave ankete je mariborski župan Saša Arsenovič namreč povedal, da bodo uvedli “energetske vavčerje”, obliko pomoči za socialno ogrožene prebivalce, s katero bi jim iz proračuna MO Maribor dali 15 evrov za plačilo ogrevanja z energenti. Ob tem pa so na občini sprva predstavili tudi, da naj bi sestavili komisijo, ki bo pregledovala vloge za to obliko pomoči. Prebivalci pa bi morali sami vložiti prošnje za energetski vavčer na centru za socialno delo, pri rdečem križu ali pa pri karitas, tam pa tudi izkazati s potrdili, da so socialno ogroženi. Občani so se na to odzvali precej negativno. V anketi na našem portalu smo bralce vprašali, ali jim je ponižujoče stati pred RK, CSD in karitas v vrsti za 15 evrov energetskega vavčerja.

Večini sodelujočih je stanje v vrsti za 15 evrov ponižujoče

Kar 85 odstotkov od vseh ali 947 sodelujočih je odgovorilo, da jim je to ponižujoče. Le 15 odstotkom od vseh ali 163 sodelujočih pa je odgovorilo, da jim ni ponižujoče.

Komentatorji na družbenem omrežju ogorčeni

Pod deljeno anketo na družbenih omrežjih pa so uporabniki bili zgovorni. Tako med drugim menijo, da 15 evrov ne bo rešilo problema nobenega izmed socialno ogroženih. Neka uporabnica je zapisala tudi, da se ji naredi kar cmok v grlu in da postane jezna. In ali ni druge rešitve, ki bi bila bolj normalna in človeška. Pa tudi, da ona ne bi dovolila, da se njene ljudi tako poniža. Spet nekdo je napisal, da je 15 evrov sramota in katastrofa.

Ena od uporabnic je zapisala: “Poden od podna in še računica, nekateri do Karitasa ali RK z busom, drugi z osebnimi vozili, plačat bo treba avtobusno karto, drugi parkirnino in nekaj za gorivo, potem še plačilo 20 listov fotokopij za njihovo birokracijo. Na koncu ljudem ostane 5 eur miloščine, žalostno.”  Da se župan norca dela pa meni eden od komentatorjev, ki je ob tem zapisal še: “Lubi bog …ko že misliš da si vse slišal …”


Nekateri so zaupali tudi, koliko bi morali plačati in tudi kolikšno pokojnino imajo. Tako je nekomu ob skromni pokojnini 560 evrov nemogoče plačati 180 evrov za ogrevanje in sprašuje za subvencijo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.