08:14, pet, 29. Mar

“Končno smo gostinci dočakali svoj dan in veselimo se tega, kot majhni otroci”





Nešo Vukotić, vodja Trusta, je na družabnih omrežjih delil njegov pogled na dogajanje. Objavljamo ga v celoti:

V ponedeljek se odpirajo terase gostinskih lokalov. Končno smo gostinci dočakali svoj dan in veselimo se tega, kot majhni otroci. Ko opazujem to veselje, se zavedam, kako malo je potrebno, da ti nekdo popolnoma “opere glavo”. 

“Sfrizirali so nas in ponižali”

Do pričetka epidemije je gostinstvo in turizem bila v slovenskem gospodarstvu ena od zelo cenjenih in spoštovanih panog. V tem času pa so nas tako “sfrizirali* in ponižali, da se kot majhni psi po dnevih brez hrane veselimo kosti za glodanje.

“Odpiramo terase, ko so regije ponovno na robu rdečih številk”

Ja moji dragi gostinci tako, kot sem navedel bo zgledalo odpiranje teras. Odpiramo terase, ko so regije ponovno na robu rdečih številk. Upam, da ne odpiramo samo za en teden, kajti to bi za gostince s ponudbo hrane ( kateri nimajo dostave) pomenilo tretjo nabavo zalog v času od pričetka epidemije in ponovno zaradi zaprtja tretji odpis le teh. Nadalje, zavedajmo se, da bo gostinski vrt s tremi metri razdalje med mizami sprejel peščico gostov. Gostje bodo seveda po dolgem času z veseljem prišli v lokale, (seveda ko nebo dežja, ki je drug teden skoraj vse dni napovedan) in se borili za teh par miz na terasi. Ustvarilo se bo mnenje, kako je gostincem ob odprtju super. Mnogi gostinci pa bodo zaradi tega sistema “kruha in iger” tolkli v teh časih dodatni “minus”. Zavedajmo se, da bosta vsaj en kuhar in en natakar (v lokalih s hrano) morala biti prisotna tudi ko bo zunaj deževalo, ko bo mrzlo, ko bodo te maloštevilne mize prazne…. Ali bomo gostinci naredili deljeni delovni čas in bo nam osebje na voljo samo ob lepem vremenu, ko pa bo deževno, pa jih bomo pošiljali domov za par ur, dokler se ne zjasni. In tako v primeru muhastega vremena cel dan, cel teden.

Ogromno gostincev je pred propadom

Zakaj pogosto pišem o problematiki gostinstva. Predvsem zaradi tega, ker me gostinci podpirajo. Ker v tej situaciji ko se je izkazalo, da nismo dovolj povezani, vsaj nekako izražamo svoja skupna mnenja. In tudi zato, da bodo gostje in javnost nasploh razumeli, da je ogromno gostincev pred propadom. (sam res še ne, a dovolite mi, da pišem v imenu večine, ki “diha res na škrge” ). In tudi zato, da si gostje ne bodo ustvarili napačnega vtisa, ko bodo videli teh par polnih miz na terasi,. To ni dovolj za preživetje, kaj šele da bi se gostinci s tem postavljali na noge.

Vam gostincem pa… ne veselite se odpiranja teras preveč. Vprašajte prijatelje gostince iz Dolenjske, kateri so z odpiranjem bili poskusni zajčki. Le vprašajte jih, kaj je pomenilo odpiranje teras za njih. Kakšni so bili rezultati oislivanja pod temi pogoji.
In na koncu…. gostinci se veselimo tega delnega odpiranja teras v trenutku, ko smo končno pokazali nekaj enotnosti…..ko smo zagrozili z vsesplošnim “štrajkom”….ko so nas vsaj malo pričeli v vladi upoštevati…., (ko je še Jelinčič bil ta odprtje lokalov v celoti) in predvsem, ko je bilo sprejetje interventnega zakona o procentualnem povračilu izgube prometa zaradi epidemije in premosorazmernem povračilu regresa za letni dopust tik pred realizacijo. Le to bi vsaj delno ublažilo globoke rane v panogi gostinstvo in turizem (seveda tudi prireditveni panogi), katero je ta epidemija in posledično odziv države do zgoraj navedenih panog povzročilo.

In odprtje teras sprejetje tega zakona v predlagani vsebini nikakor ne sme zamakniti.
V času, ko se v zdravstvu in tudi v drugih javnih sektorjih (verjetno ne povsod) cedita med in mleko, ko vsak dan slišiš od nekaterih…. v kolikor je to kriza, naj le traja…. se gostinci veselimo odpiranja teras, ki bo pomenilo v veliki večini veselje le za goste, za mnoge gostince pa razočaranje.

In še enkrat, epidemija se bo enkrat končala. Takrat se bomo zavedali, da državno blagajno ne polni javni sektor, polni jo pa v naši prelepi deželi v veliki meri panoga gostinstva in turizma.

GOSTINCI SMO POSEBNA VRSTA LJUDI!!!
V ponedeljek se odpirajo terase gostinskih lokalov. Končno smo gostinci dočakali…

Objavil/a Nešo Vukotić dne Petek, 16. april 2021

Druge novice

Comment

  • Irena Puh

    19 aprila, 2021

    Korekten članek,poln žalostne resnice.

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.