06:29, čet, 25. Apr

Konec tedna v Mariboru začetek 5. Letnega kina Minoriti





V avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor (LGM) se konec tega tedna peto leto zapored začenja Letni kino Minoriti. Ob poletnih večerih bodo vsako soboto in sredo do 23. avgusta predvajali celovečerne filme, ki jih bodo pospremili kratki predfilmi in pogovori s filmskimi ustvarjalci.

Letni kino Minoriti, Almodovar
FOTO: Boštjan Lah

Pri organizaciji filmskih projekcij na prostem so znova združili moči Društvo za razvoj filmske kulture z GT22, Lutkovno gledališče Maribor in kinematografski center Maribox.

“Tudi letos je še nekaj neznank, a zaenkrat je slika dobra, zato verjamemo, da bomo lahko izvedli program do konca,” je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Mariboxa Stipe Jerić.

“Po enem letu omejitev in zaprtja v domače dnevne sobe imamo veliko nadoknaditi, tako v filmskem kot družabnem smislu. Zato vas ob najboljših filmih preteklega leta, pogovorih z zanimivimi gostjami in gosti ter novih sodelovanjih vabimo v prekrasen ambient mariborskih Minoritov na prijetno, poletno filmsko druženje,” je dodal selektor programa Letnega kina Minoriti Žiga Brdnik.

Dogajanje se začenja v soboto z zmagovalcem oskarjev, zlatih globusov in beneškega zlatega leva Deželo nomadov s predfilmom Marka Sajka Strupi. Uro prej bodo v sosednji Minoritski cerkvi odprli razstavo fotografij “filmske generacije” leta 1985 avtorja Darka Heriča.

Kot je pojasnil Rene Puhar iz Društva za razvoj filmske kulture, bodo sobote rezervirane za igrane celovečerne filme, ob sredah pa bodo predvajali druge filmske zvrsti, kot so dokumentarci in eksperimentalni filmi. Letošnja novost je polnočna projekcija.

Sedemnajstega julija bo, po projekciji Obetavne mladenke, pogovor s članicami novonastalega Kluba režiserk pri Društvu slovenskih režiserjev in režiserk, 24. in 28. julija sta napovedani premieri novega filma Agnieszke Holland Šarlatan in dokumentarca Zakaj skačem, posnetega po knjižni uspešnici japonskega avtističnega dečka Naokija Higashide.

Avgusta nadaljujejo v Letnem kinu Minoriti s 50-letnico filma Boštjana Hladnika Maškarada v restavrirani različici in pogovorom z glavnim igralcem Igorjem Galom, v drugi polovici meseca pa še s filmom Človek s senco in pogovorom z režiserko Emo Kugler.

Zaključek bo 21. avgusta z uspešnico Nažgani Thomasa Vinterberga, dva dni kasneje pa sledi še dodatna brezplačna projekcija v okviru Filmskega tedna Evrope, to bo film Pritisk Fredrika Gerttna.

LGM dodaja program za otroke in mladino. “Tako krepimo vezi z odličnimi filmskimi partnerji v mestu in bogatimo tudi program Poletnega lutkovnega pristana. Veseli smo tudi tega, da gre za tek na daljše proge, in dokazujemo, da se v sodelovanju skriva moč in ključ za dobre, dolgožive projekte,” je povedala predstavnica lutkovnega gledališča Špela Hren Juhart.

V skladu s trenutno veljavnimi vladnimi ukrepi ni več omejitve pri zasedenosti sedišč, maske za obiskovalce prireditev na prostem niso več obvezne, v veljavi pa ostaja t.i. pogoj PCT.

“Veseli me, da nam je letos, kljub epidemiji, v kratkem času uspelo pripraviti zelo kakovosten filmski program. Našim gledalcem tudi letos omogočamo spletni nakup vstopnic. Z nakupom vstopnic preko spletnih strani avditorija lutkovnega gledališča in Mariboxa se boste izognili čakanju pred blagajno v Minoritih, filmske projekcije pa se bodo lahko začele pravočasno,” je še povedal Jerič.

Letni kino Minoriti vsako leto gosti okoli 4000 obiskovalcev. Ker je trenutno v teku obnova Vojašniškega trga, je vstop na avditorij skozi Minoritsko cerkev, do katere pa se pride le s strani Drave.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.