22:54, čet, 28. Mar

Kongres Gibanja Svoboda v ponedeljek o kandidaturah za predsedniške volitve ter združevanju z LMŠ in SAB





Kongres Gibanja Svoboda bo v ponedeljek obravnaval odločitev LMŠ in SAB o pripojitvi k stranki, na dnevnem redu pa bodo tudi kandidati stranke za jesenske predsedniške volitve, je danes napovedal predsednik stranke in premier Robert Golob. Verjame, da bo med kandidati za predsednico države podpredsednica stranke Marta Kos.

Na dnevnem redu kongresa največje koalicijske stranke bo najprej mnenje o pridružitvi LMŠ in SAB. Najvišja organa obeh omenjenih strank sta takšno odločitev že podprla, zdaj se mora s tem seznaniti tudi najvišji organ Gibanja Svoboda.

Za tem mora v skladu z zakonom o političnih strankah pristojni registrski organ, torej ministrstvo za notranje zadeve, izdati sklep o izbrisu stranke LMŠ in SAB iz registra, Gibanje Svoboda pa bo postalo njun pravni naslednik.

Formalno združitev je po napovedih prvakov vseh treh strank pričakovati še do konca meseca, združitveni kongres pa pred jesenskimi lokalnimi volitvami.

Postopki že sproženi 

Vse tri stranke so sicer uradne postopke združevanja sprožile kmalu po aprilskih državnozborskih volitvah. Svet Gibanja Svoboda je v začetku maja sprejel sklep o povezovanju z LMŠ in SAB, izvršna odbora omenjenih strank pa sta sprejela sklep, s katerim sta svetu stranke predlagala, da podpre predlog Gibanja Svoboda za združevanje socialno-liberalnih strank in pooblasti predsednike strank za podpis ustreznih dokumentov za začetek postopka.

Predsednika obeh strank, Marjan Šarec in Alenka Bratušek, bosta zasedla tudi ministrska stolčka v 15. slovenski vladi pod vodstvom predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba. Prvi je že prevzel vodenje ministrstva za obrambo, Bratuškova pa bo po sprejemu novega zakona o vladi prevzela vodenje ministrstva za infrastrukturo, do takrat pa je na tem ministrstvu državna sekretarka.

V predsedniško tekmo se kot kaže podaja Marta Kos

Kongres Gibanja Svoboda pa bo v ponedeljek razpravljal tudi o kandidatih stranke za volitve predsednika republike. Podpredsednica stranke Marta Kos je sicer v teh dneh za spletni portal N1 tudi že potrdila, da se podaja v boj za predsedniško mesto.

Kot kaže, bo tako Gibanje Svoboda prva parlamentarna stranka, ki bo tudi uradno ponudila svojega kandidata za predsedniške volitve. Notranji procesi sicer tečejo tudi v drugih strankah. Vodja poslancev SD Jani Prednik in vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec sta v današnjih izjavah za medije potrdila, da imata stranki odprte notranje kandidacijske postopke, a v nobeni od strank naj še ne bi sprejeli odločitve, ali se bodo na predsedniške volitve podali z lastnim kandidatom, ali pa bodo podprli katerega od drugih kandidatov.
VIR:STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.