03:35, čet, 25. Jul

Koprivnikar z župani o financiranju občin in lokalni samoupravi





Minister za javno upravo Boris Koprivnikar se je v okviru obiska vlade v Podravju danes v Selnici ob Dravi srečal z nekaterimi župani. Ti so od ministra želeli slišati predvsem spodbudne besede glede financiranja občin, minister pa jim je dejal, da se je vedno pripravljen dogovarjati in ob predloženih podatkih iskati konkretne rešitve.

minister za javno upravo Boris Koprivnikar, foto STA

Župani so ministra Koprivnikarja opozorili na že večkrat slišano: da se obseg zakonsko določenih nalog stalno povečuje, država pa znižuje povprečnino. Minister je priznal, da se število nalog povečuje in da sredstva temu ne sledijo, zato se je po njegovih besedah treba bolje in bolj racionalno organizirati. To je v času krize storila tudi država, ko je med drugim zmanjšala državni proračun, število zaposlenih v ožji državi upravi pa skrčila za desetino, je dejal.

A vlada ugotavlja, da finančna situacija občin ni tako slaba. Minister je skupaj s predstavnico finančnega ministrstva Marjetico Mahne navedel podatke, da se zadolženost občin zmanjšuje, da se obseg likvidnih sredstev na računih občin povečuje in da te izvajajo tekoče naloge.

Mahnetova je med drugim povedala, da so občine Podravja lansko leto končale s skupnim presežkom v višini 2,6 milijona evrov, zadolženost občin pa se je zmanjšala za pet odstotkov. Direktor mariborske mestne uprave Darko Fras pa je v zvezi s tem opozoril, da je slika boljša zato, ker se je lani zaključilo financiranje iz prejšnje finančne perspektive. “Slika v 2016 bo bistveno drugačna,” je opozoril.

Koprivnikar rezerve občin vidi v bolj racionalni porabi, pri čemer jih je med drugim opozoril, da so v letih krize število zaposlenih zvišale za 11 odstotkov. Hkrati je župane spomnil na številne možnosti, ki jih je država dala občinam. Med drugim je omogočila ustanavljanje pravobranilstev, spodbuja povezovanje občin za izvajanje tekočih nalog in za izvajanje zahtevnih projektov, financira skupne občinske uprave, jim daje na voljo programsko opremo, vabi jih k skupnim javnim razpisom. Vsa ta nova orodja pa so v veliki meri še neizrabljena, je opozoril minister.

Po navedbah ministrstva za javno upravo je sicer že zdaj izjemno uspešno in zgledno sodelovanje podravskih občin v skupnih občinskih upravah, saj je v tej regiji kar šest skupnih občinskih uprav, ki uspešno sodelujejo na področju inšpekcije ter redarstva, nekatere tudi na področju revizije in na področju okolja.

Minister je župane danes opozoril še, da je odprt zakon o financiranju občin in da se zaključuje priprava strategije razvoja lokalne samouprave, z obema dokumentoma pa bo država po ministrovih besedah izboljšala način delovanja in financiranja lokalnih skupnosti. Ob tem je predstavnike občin pozval k dajanju konkretnih predlogov rešitev, saj se po ministrovih besedah pogajanja nikoli ne zaključujejo.

“Ni dovolj samo imeti dialog, pogrešam konkretne rešitve,” pa je po zaključku srečanja z ministrom novinarjem dejal župan Občine Duplek Mitja Horvat, podobno pa so menili tudi nekateri drugi župani.

Koprivnikar se je danes v okviru vladnega obiska Podravja sestal tudi z načelnicami in načelniki sedmih upravnih enot Podravja. Te upravne enote so lani glede na leto 2014 znižale stroške dela, obenem pa so dobile nove pristojnosti na področju tujcev, vrednotnic ter bodo pristojnosti širile tudi v prihodnosti, so navedli na ministrstvu.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.