10:39, pet, 29. Mar

Koronavirus: V Mariboru župan javno, ruška županja ne podaja informacij





Od danes je v Sloveniji ponovno razglašena epidemija, zaradi porasta okužb s covid-19. Virus se širi hitro in zato se sprejemajo novi ukrepi na državni ravni.

Med drugim je pozitiven na novi koronavirus tudi mariborski župan Saša Arsenovič, ki je omenjeno takoj povedal in obvestil javnost ter občane, kot smo že poročali tudi na našem portalu. Prav tako se z okužbami v občinski upravi soočajo v Selnici ob Dravi, kjer nam je županja zaupala, da zaradi več okužb zaposlenih delo poteka precej prilagojeno, a skušajo odprto komunicirati z občani, da so seznanjeni s stanjem, hkrati pa se trudijo, da tekoče zadeve tečejo in s tem prebivalci ne čutijo manjka zaposlenih.

Mariborski župan je ob pozitivnem testu posnel video, kjer je pojasnil da je do okužbe prišlo najverjetneje na družinskem kosilu z ožjimi družinskimi člani, ter ob koncu vsem zaželel, da ostanejo zdravi. Hkrati pa se je takoj samoizoliral in obvestil vse stike, kljub temu da je na srečanjih spoštoval vse predvidene preventivne ukrepe (maska, varnostna razdalja, razkuževanje rok …)

V Rušah informacij ne podajajo

Medtem pa so se na Občini Ruše odločili, da podatkov o okužbah, karantenah in samoizolaciji, konkretno vezano na županjo Urško Repolusk ne bodo podali, saj da “z vidika varstva osebnih podatkov na vprašanje ne moremo odgovoriti”. Vprašanje, ki nas je zanimalo je sicer, če je županja v karanteni. Na vprašanje, če drži, da je bil član njene najožje družine testiran za covid-19, pa so odgovorili: “Z osebnimi podatki o članih županjine družine ne razpolagamo.”

Glede na to, da smo priča hitremu in eksponentnemu širjenju koronavirusa med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost, bi lahko druženje z ljudi označili za neodgovorno, sploh če je v tem času ožji družinski član testiran za covid-19.

Na podlagi informacij, ki smo jih dobili, nas je zanimalo stanje županje, saj je, medtem, ko naj bi bil njen najožji sorodnik pozitivno testiran na covid-19, čas preživljala med otroci.

Nujno je odgovorno ravnanje ter sledenje priporočilom strokovnjakov 

A navodila NIJZ velevajo, da se med drugim v času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje večje število ljudi. Virus se širi kapljično, zato je varna razdalja najmanj meter in pol. Prav tako je potrebno redno spremljanje informacij iz strokovno podprtih, zanesljivih virov in ravnanje po priporočilih zdravstvenih strokovnjakov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.