15:26, sre, 24. Apr

Kot kaže se “Vlakec Jurček” poslavlja, posluha na MO Maribor zanj ni





Pred časom smo poročali, da Maribor načrtuje nabavo novega turističnega električnega vlakca, ki bo nadomestil obstoječega na dizelski pogon.

Letno se z Jurčkom po mestu zapelje več tisoč potnikov, tako Mariborčanov, kot turistov. Iz agencije Don Travel so nam sporočili, da na Mestni občini Maribor za vlakec Jurček ni posluha: “Kot da občina več ne želi tega vlakca. Dovoljenje imamo do sredine meseca oktobra, niso nam ga podaljšali, niti nam ga ne bodo. Enostavno na MO Maribor ni posluha in komunikacija ne steče. Mi si želimo, da vlakec ostane, saj ga imajo turisti in Mariborčani radi.” Dodajo še, da vsi, ki so dosedaj izvedeli za nov električni vlakec, menijo, da ni primerljiv z Jurčkom, ki je na nek način postal simbol mesta.

Razmišljajo o odhodu v kakšno okoliško občino

V kolikor ne dobijo dovoljenja, vlakca ne morejo več parkirati v centru mesta. S tem bodo, ali končali s svojim obratovanjem ali pa bodo iskali svoj prostor v kakšni drugi okoliški občini, ki bo imela posluh zanje, saj le-tega trenutno na Mestni občini Maribor ni. V Don Travel še dodajo, da so zelo žalostni ter da upajo, da vseeno najdejo kakšno skupno rešitev z MO Maribor.

Obstoječi vlakec bo zamenjal električni

“Mestna občina Maribor z izvedbo projektov trajnostne mobilnosti stopa na pot mesta, ki razume prihodnost in svojim občanom nudi različne oblike mobilnosti, kot so okolju prijazen javni potniški promet, razvejana mreža varnih kolesarskih stez, možnost souporabe koles Mbajk, brezplačni prevozi po mestnem jedru z električnim Maistrom in brezplačne prevoze za starejše Prostofer. Skrbno in vztrajno širimo mrežo trajnostne mobilnosti na področju transporta in jih vključujemo v vse segmente mesta. Temu bomo kmalu dodali tudi električni vlakec, ki bo primarno namenjen dopolnitvi turistične ponudbe v mestu.

FOTO: MOM
FOTO: MOM

Gre za električni vlakec, za katerega je MO Maribor pridobila sofinancerska sredstva EKO Sklada v višini 223.200 EUR, celotna vrednost nakupa pa je 340.380 EUR. “Električni vlakec je trenutno v postopku dobave, zato tudi še niso znane vse podrobnosti. Sestavljen je iz voznikove kabine z dvema vagonoma, skupaj sprejme 45 oseb (44 plus ena invalidna oseba). Predvideno je, da bo vožnja vlakca v domeni javnega podjetja Marprom, potek linije in dodatne vsebine pa pripravlja Zavod za turizem Maribor, saj bo linija v osnovi turističnega značaja,” še pojasnijo na mariborski občini.

Navedba, da bomo trenutni vlakec »Jurček« menjali z električnim vlakcem je napačna, še navedejo na MO Maribor in dodajo: “Saj »Jurček« ni v lastništvu MO Maribor, ampak v zasebni lasti. MO Maribor zanj zgolj izdaja dovoljenje za vožnjo v mestnem središču.” Kot kaže pa dovoljenja nimajo namena izdati.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.