22:20, pon, 29. Jul

KPK ugotovila, da je nekdanji direktor Zavoda za blagovne rezerve kršil integriteto





Iz Komisije za preprečevanje korupcije so sporočili, da je Anton Zakrajšek, nekdanji direktor Zavoda RS za blagovne rezerve, pri sklepanju poslov, povezanih z nabavami zaščitne opreme pri obvladovanju širjenja covida-19, ki so bili sklenjeni s podjetjema Dobnik Trade in genEplanet diagnostika kršil integriteto.

KPK je opravila razgovore z Antonom Zakrajškom, gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom in z uslužbencem Zavoda RS za blagovne rezerve, so zapisali na portalu 24ur.com. Pregledali so tudi dokumentacijo zavoda in svojo, ki je povezana na predhodne obravnave drugih zadev v povezavi z nabavami zaščitne opreme. KPK je po vsem tem ugotovila, da nepravilnosti pomenijo kršitev integritete v skladu z Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije (ZintPK).

Pogodbi po določilih zavarovanja odstopata od drugih pogodb

Zakrajšek je po navedbah KPK v primeru posla s podjetjem Dobnik Trade sklenil pogodbo, ki je pri določilih zavarovanja odstopala od drugih sklenjenih pogodb zavoda.  Nato pa je po prejemu izjave z notarsko overjenim podpisom odredil izplačilo avansa. A zavarovanje je bilo po navedbah KPK neustrezno, na kar ga je opozoril uslužbenec zavoda.  Pri poslu s podjetjem genEplanet diagnostika je Zakrajšek po navedbah  KPK sklenil pogodbo za nabavo zaščitnih sredstev, pri tem pa odredil izplačilo 100 odstotkov avansa.  Dogovorjena predložitev bančne garancije je bila zgolj v višini 50 odstotkov vrednosti avansa, čeprav ga je na to opozoril uslužbenec, so še zapisali na portalu.  Za oba primera je KPK ugotovila, da je Zakrajšek privilegiral točno določenega ponudnika, to pomeni, da ostali ponudniki niso bili enakopravno obravnavani.

Kršitev integritete pri obeh primerih

Za oba primera je KPK odločila, da  predstavlja kršitev integritete po  3. točki 4. člena ZIntPK, so zapisali na portalu. Zakrajšek je sam KPK pojasnil, da je očitana dejanja pri poslu z genEplanet diagnostika naredil po navodilu ministra Počivalška, so še zapisali, a da KPK pravi, da gre za kršitev in da je bila odločitev o podpisu ali zavrnitvi podpisa njegova pristojnost, ne glede na to, ali je dobil po telefonu od ministra druga navodila.  KPK je zaključila, da obravnavana oseba upravnega spora ni sprožila, zato so ugotovitve pravnomočne.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.