14:04, čet, 25. Apr

Krajani Rogoze o menjavi poštne številke na e-referendumu





Okoli 1300 volivcev v krajevni skupnosti Rogoza v občini Hoče-Slivnica bo 29. novembra na svetovalnem referendumu odločalo o spremembi poštne številke. Bolj kot vsebina samega referenduma je za slovensko javnost zanimiv način izvedbe glasovanja, saj ga bodo prvi doslej izvedli v elektronski obliki. Vzrok za takšno odločitev je aktualna epidemija.

Krajevna skupnost Rogoza je pred časom predlagala, da bi svojo sedanjo poštno številke 2204, ki sicer pripada sosednji občini Miklavž na Dravskem polju, menjali za hoško poštno številko 2311. Na Pošti Slovenije so jim pojasnili, da mora biti takšna odločitev ob potrditvi na občinskem svetu izglasovana tudi na referendumu.

“Glede na nastale razmere zaradi epidemije in v želji, da ljudem omogočimo glasovanje, smo se zadeve lotili tako, da bomo njihovo voljo preverili skozi svetovalni referendum s posebno e-glasovnico,” pravi hoški župan Marko Soršak in dodaja, da bodo sodobno obliko glasovanja, ki bo unikum v slovenskem prostoru, izpeljali na način, ki je skladen z ustavo in vso ostalo zakonodajo glede varstva osebnih podatkov in referenduma.

Na občini Hoče-Slivnica so prepričani, da je takšen svetovalni referendum s posebno e-glasovnico skladen z ustavnim načelom sorazmernosti, saj je v času epidemije običajno glasovanje lahko nevarno in neizvedljivo. Ob tem dodajajo, da gre za posvetovalni in ne obvezujoči referendum, prav tako pa, da gre za lokalno glasovanje, pri čemer ustava občinam zagotavlja, da lahko same urejajo vprašanja, ki se tičejo le prebivalcev občine.

Soršak je takšno rešitev glasovanja že pred časom predstavil tudi na seji predsedstva Skupnosti občin Slovenije (SOS), kjer so projekt ocenili kot dobrodošel ter podprli prizadevanja občine, saj bodo pridobljene izkušnje uporabne tudi za druga lokalna okolja.

Na občini so se po izraženi podpori odločili nadaljevati postopke, ob tem pa so poudarili tudi to, da v primeru izglasovane spremembe poštne številke krajani zaradi tega ne bodo imeli kakih dodatnih stroškov, saj se ta ne nahaja na osebnih dokumentih.

Ministrstvo za notranje zadeve je ta teden v skladu z zakonom o volilni in referendumski kampanji objavilo število volilnih upravičencev v Krajevni skupnosti Rogoza. Kot so sporočili, bo o morebitni menjavi poštne številke odločalo natanko 1291 volivcev.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.