03:21, sob, 20. Apr

Krajani Ruš ogorčeni: “Ne razumemo, kako lahko županja Urška Repolusk še naprej zapravlja denar, energijo in čas občinske uprave”





Zaskrbljeni krajani Smolnika in Ruš Ad hoc civilna iniciativa so v sporočilu za javnost zapisali: “Presenečeni in zaprepadeni smo zaradi potez, ki jih županja Občine Ruše ga. Urška Repolusk vleče ob njenem nenehnem prizadevanju, da se prestavi obstoječa trasa zahodne obvoznice Ruš, ki je že 30 let umeščena v prostorske načrte Občine Ruše.”

“Na tem mestu bi radi go. županjo Urško Repolusk pozvali, da si še enkrat prebere Statut Občine Ruše in Poslovnik Občine Ruše, ter si osveži znanje in vedenje o tem, kaj so pristojnosti in naloge župana Občine Ruše  Ne razumemo, kako lahko ga. županja Urška Repolusk še naprej zapravlja denar, energijo in čas občinske uprave, ki je tudi denar, za stvari, ki so jih ge. županji svetniki Občinskega sveta Občine Ruše izrecno prepovedali v amandmaju k proračunu Občine Ruše za leto 2022. Ta se v skrajšani verziji pomensko glasi: “OSOR prepoveduje vse nadaljne postopke …. v zvezi z novo traso Ruške obvoznice,” zapišejo v nadaljevanju.

Ad hoc civilna iniciativa Zaskrbljeni krajani Smolnika in Ruš svetnike Občinskega sveta Občine Ruše poziva, da v skladu s 21. členom Poslovnika Občine Ruše zahtevajo sklic izredne seje Občinskega sveta Občine Ruše.

Razlog?

Kršitev statuta in poslovnika Občine Ruše s strani županje ge. Urške Repolusk! Po našem mnenju je skrajni čas, da svetniki Občinskega sveta Ruše daste vedeti, da ste v skladu s 15. členom Statuta Občine Ruše najvišji organ odločanja v Občini Ruše in vztrajate pri upoštevanju ter izvrševanju vaših odločitev.

Obrazložitev

Predstavitev tras zahodnega dela obvoznice, z dne 23. marca 2022 namreč nakazuje, da bo županja ga. Urška Repolusk kljub izrecni prepovedi svetnikov Občine Ruše, ki ste jo izrazili v amandmaju na proračun Občine Ruše za leto 2022, nadaljevala z vrisom nove trase obvoznice v krovni prostorski načrt Občine Ruše (OPN). V kolikor bo ga. županja Urška Repolusk v tem uspela, se lahko zgodi, da bo krovni prostorski načrt, ki je sicer zelo pomemben tudi za druge zadeve, zaradi zelo verjetnih pritožb, zablokiran!

Poudarjamo, da so prisotni krajani na predstavitvi s svojimi vprašanji in mnenji nedvoumno pokazali svojo voljo ter izkazali nestrinjanje z novo (prestavljeno) traso zahodne obvoznice. Prisotni krajani Občine Ruše so pokazali tudi veliko podporo obstoječi trasi. Obstoječa trasa zahodnega dela obvoznice je že 30 let vrisana v prostorske načrte občine Ruše. Za njo smo v Rušah ves ta čas skrbno hranili prostor! Želimo si, da bi v prihodnosti na tej obstoječi trasi zahodnega dela obvoznice lahko zgradili lepo in moderno cesto, skladno z najnovejšimi gradbenimi smernicami in standardi.

Njihov zapis objavljamo v celoti:

Odkar je bil amandma sprejet in vse do danes smo bili priča nič kolikim člankom objavljenih v različnih medijih, ki so z všečnim leporečjem poskušali na vsak način opravičevati županjine napore za prestavitev trase zahodnega dela obvoznice na drugo lokacijo. Z malo poznavanja ozadja, ki smo si ga pridobili od 7. februarja 2022, pa ti članki vsebujejo polno vsebinskih lukenj.

Nato smo navkljub prepovedi 23. marca 2022 doživeli še javno predstavitev tras, v kateri smo po našem “laičnem” mnenju zasledili ničkoliko diskrepanc in naučenega besedičenja, ter prikritega primerjalnega pretiravanja pri prikazu razlik, prednosti in slabosti obeh relevantnih tras zahodne obvoznice.

Po javni predstavitvi tras je ga. županja Urška Repolusk v medijih oznanila, da bodo občani traso zahodnega dela obvoznice Ruše izbirali na referendumu. Nikakor ne razumemo, zakaj smo ravno Rušani poklicani, da tlakujemo pravno prakso in izbiramo tako pomemben in daljnosežen prostorski projekt na Smolniku z referendumom?! Referendum je najbrž najbolj diletantski in neprimeren način izbiranja trase neke ceste, ki ga lahko predlaga samo oseba, ki nima niti najmanjšega, kaj šele tenkočutnega občutka za upravljanje s prostorom.

V zaključku te izjave se nam zdi zelo pomembno poudariti, da ima ga. županja res najboljšo snemalno opremo in mikrofone, ki zabeležijo samo njen prodorni glas. Zelo glasne medklice prisotne “laične” javnosti pa skoraj utiša. Ga. županja Urška Repolusk je namreč preprosto in arogantno preslišala kar nekajkrat izrečeni popravek s strani prisotnih krajanov, da ji amandma “prepoveduje” in ne samo “omejuje” postopke, kot je to sama takrat večkrat izrekla. S tem je z nekim namenom hotela relativizirati dejanski pomen amandmaja.

Sama predstavitev je ge. županji nazorno pokazala (vsaj upamo), da so bili občani (razen ene izjeme, ki v obeh primerih izvedbe trase izgubi del svoje posesti) izrecno proti prestavitvi obstoječe – že umeščene trase zahodnega dela obvoznice v Rušah.

Iskreno upamo, da se bo ga. županja Urška Repolusk kmalu vprašala, ali je res potrebno siliti z glavo skozi zid pri vztrajanju na prestavitvi trase zahodnega dela obvoznice in ali so razlogi za prestavitev res toliko pomembnejši, kot je na drugi strani tehtnice “težka škoda”,

v imenu civilne iniciative Jasmina Vrečko Rupnik, Gregor Vrečko.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.