14:18, čet, 28. Mar

Kralj Karel III. od zdaj tudi na kovancih





V Veliki Britaniji so izdelali prve kovance s portretom novega britanskega kralja Karla III., ki je bil po smrti svoje matere Elizabete II. za kralja razglašen 10. septembra.

Izdelali so spominski kovanec za pet funtov in kovanec za 50 penijev, ki ga bodo v obtok dali čez nekaj tednov, poroča britanski BBC. Na spominskem kovancu iz zbirke v čast življenju in dediščini pokojne kraljice Elizabete II. je na sprednji strani portret novega kralja Karla III., ki ga je po fotografijah ustvaril britanski kipar Martin Jennings, kralj pa ga je odobril.

Britanski kralj na kovancu ne nosi krone

V skladu s stoletno tradicijo je na kovancu levi profil kralja, torej je upodobljen z druge strani kot njegova predhodnica. Tako kot prejšnji britanski kralji in v nasprotju s kraljico Elizabeto II. pa ne nosi krone. Razlika je tudi v tem, da svojega naziva Karel III. nima zapisanega v latinščini tako kot prejšnji britanski monarhi, temveč v angleščini Charles III.  Na hrbtni strani kovanca sta nova portreta pokojne kraljice kot mlade in dolgoletne monarhinje.

Kraljeva kovnica, ki kovance za britansko monarhijo kuje že več kot 1100 let, je izdelala tudi ta kovanec. Za zbiratelje bo naprodaj od ponedeljka.

Na kovancu za 50 penijev kopija motiva na kroni

Kovanec za 50 penijev pa bo na voljo za splošno uporabo čez nekaj tednov, distribuirali pa ga bodo v skladu s povpraševanjem bank in pošt. Na njegovi hrbtni strani je kopija motiva na kroni iz leta 1953, izklesani v spomin na kraljičino kronanje. Ti kovanci bodo v obtoku skupaj s kovanci, na katerih je potret pokojne kraljice, ki bodo ostali v obtoku. Izvršna direktorica Kraljeve kovnice Anne Jessopp je pojasnila, da je življenjska doba kovancev običajno okoli 20 let, tako da bodo kovanci s podobo pokojne kraljice in sedanjega kralja še dolgo hkrati v obtoku, navaja BBC.

Kovanci za vsakdanjo rabo s podobami kraljice in kralja

Trenutno je v obtoku 27 milijard kovancev s podobo pokojne kraljice. Sčasoma jih bodo postopno zamenjali, ko bodo poškodovani ali obrabljeni, ali ko bodo morali zadovoljiti povpraševanje po dodatnih kovancih. Z enakim portretom kralja Karla III. bodo od začetka prihodnjega leta začeli izdelovati tudi kovance v vrednosti od enega penija do dveh funtov, ki jih ljudje uporabljajo v vsakdanjem življenju.

BBC je še poročal, da pa so Britance znova pozvali, naj preverijo, ali imajo doma papirnate bankovce, saj jih bodo do konca tedna umaknili iz obtoka. Kdor bo ta rok zamudil, jih bo še vedno lahko zamenjal na banki, so dodali. V Veliki Britaniji namreč že nekaj časa prehajajo s papirnatih bankovcev na tiste iz polimerov, ki veljajo za trajnejše in bolj varne.
Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.