23:24, čet, 28. Mar

Kranjec lahko sezono konča v velikem slogu





Zgornjesavska dolina je po koncu svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v pričakovanju domačega smučarskega vrhunca zime. Kranjska Gora bo konec tedna v znamenju 62. Pokala Vitranc. Domači navijači bodo lahko v soboto in nedeljo navijali za slovenski kvartet na čelu z Žanom Kranjcem, ki lahko sezono konča v velikem slogu.

Na progi v Podkorenu, ki je po zagotovilih organizatorjev v odličnem stanju, bo drugič zaporedoma z dvema veleslalomoma na sporedu neklasičen vitranški spored tradicionalnega tekmovanja za svetovni pokal alpskih smučarjev.

To bosta zadnji dve moški tekmi pred finalom sezone v Andori. Oba veleslaloma z začetkom prve vožnje ob 9.30 in drugo vožnjo ob 12.30 sta pisana na kožo domačemu asu.

Prav Kranjec je največji magnet za domače gledalce. Tridesetletniku iz Bukovice pri Vodicah se ponuja idealna priložnost, da pred domačimi navijači prvič stre urok vitranške strmine in se zavihti na oder za zmagovalce tudi na domačem hribu, na katerem je letos kar nekaj ur preživel na treningih.

Za Kranjcem je še ena zelo dobra sezona, v kateri je v zelo zgoščeni konkurenci držal stik z najboljšimi. Najvišjo raven smučanja je pokazal v prvem delu sezone. Na uvodnem veleslalomu v Söldnu je bil drugi, tekmovalni zagon mu je uspelo zadržati tudi decembra s tretjima mestoma v Val d’Iseru in Alta Badii.

V novo leto je krenil z velikimi načrti, a se mu napad na prvo kolajno na SP ni izšel po načrtih. V Courchevelu je bil blizu odličja. Paralelni veleslalom je končal na šestem mestu, kar je bila dobra popotnica za veleslalom, na katerem je bil po prvi vožnji tretji. V finalu pa ni ubranil izhodišča in je boj za kolajne končal na šestem mestu.

Po SP je sledila pot onstran Atlantika, kjer se mu je v Palisades Tahoeju s 16. mestom primeril eden redkih veleslalomskih spodrsljajev. To je bil daleč najslabši dosežek za Kranjca v sezoni, ki pa jo vseeno lahko konča na najlepši možen način.

Čeprav dobro pozna domačo strmino v Podkorenu, pa tega znanja in izkušenj še ni v celoti izkoristil na progi. Lanska veleslaloma je končal z dvema desetima mestoma.

Od njegovega kranjskogorskega debija 5. marca 2011 je doma najvišje posegel s petim mestom na veleslalomu, ki je bil marca 2018.

Kranjcu se ponuja še ena velika priložnost, da sezono konča s prvo kolajno v seštevku discipline. Po sedmih od desetih veleslalomov je tretji veleslalomist. Kolajna pa ni zagotovljena. Sezono lahko konča tudi višje na lestvici ali nižje, kot četrti, kar je bil v svoji karieri že dvakrat v letih 2019 in 2020.

Pet veleslalomistov je to sezono osvojilo vsaj 300 točk, med njimi tudi Kranjec, dva imata več kot 400 točk, Norvežan Henrik Kristoffersen (440) in Švicar Marco Odermatt (540). Kranjec ima 345 točk, kar je že zdaj njegov drugi najboljši točkovni izplen na veleslalomih v eni sezoni po sezoni 2019/20, ki jo je končal s 364 točkami.

Avstrijec Marco Schwarz na četrtem mestu za Kranjcem zaostaja zgolj 21 točk, Švicar Loic Meillard na petem pa 25.

V Kranjski Gori bo verjetno že padla odločitev o nosilcu tako velikega kristalnega kot veleslalomskega globusa. Svetovni in olimpijski prvak Odermatt v veleslalomskem seštevku vodi s prednostjo 100 točk, v skupnem seštevku pa šest tekem pred koncem z le še hipotetično ulovljivo prednostjo 386 točk.

Odermatt in Kristoffersen sta tudi prva favorita za vitranški zmagi. Rekorder po številu veleslalomskih zmag v Kranjski Gori je Američan Ted Ligety, ki je bil šestkrat najboljši. Kristoffersen je doslej na veleslalomih za Pokal Vitranc trikrat zmagal, prvič leta 2019, lani je bil najboljši na obeh. Odermatt je edino zmago vpisal leta 2021.

“Švicarska ekipa je močna, Odermatt je ‘zunajserijski’, Kristoffersen in Loic Meillard sta konstantna, na dober dan je veliko fantov sposobnih boja za stopničke. Konkurenca je velika, to mi je jasno, ampak o tem, kdo te lahko premaga, ne gre preveč razmišljati. Sam moraš na tekmi dati najboljše, kar lahko,” je že pred SP za STA konkurenco opisal Kranjec.

Ob prvem slovenskem adutu bo nastopil tudi Štefan Hadalin, ki je zaradi slabšega psihofizičnega stanja predčasno zapustil SP. Priložnost sta dobila tudi Rok Ažnoh in Anže Gartner. Oba bosta prvič nastopila na tekmovanjih za svetovni pokal v Kranjski Gori.

Ažnoh je opozoril nase na mladinskem SP v St. Antonu, kjer je osvojil naslov prvaka v smuku in si s tem priboril nastop na finalnem smuku sezone 15. marca v Soldeuu.

Med 24 zmagovalci veleslalomov za Pokal Vitranc, ki so šteli za svetovni pokal, ni Slovenca. Edina Slovenka, ki je zmagala na veleslalomu v Kranjski Gori v konkurenci svetovnega pokala je Mateja Svet, 30. januarja 1988.

Bojan Križaj je bil na veleslalomu za svetovni pokal v Kranjski Gori tretji (22. decembra 1978), Nataša Bokal (11. 1. 1991) in Mitja Kunc (6. 1. 1995) druga, Uroš Pavlovčič tretji (20. 12. 2001) in Meta Hrovat dvakrat tretja (15. 2. 2020, 17. 1. 2021).

Petkova uvertura v Pokal Vitranc bo dobrodelni veleslalom v spomin na Draga Grubelnika. Na Grubinem memorialu bodo tokrat zbirali sredstva za Brino Slivniker, ki se od rojstva bori s cerebralno paralizo.

V Kranjski Gori se v soboto obeta “zabava zime” s koncertoma Klemna Slakonje z bendom in Hamo & Tribute2love z žrebom startnih številk za nedeljski veleslalom.

Novosti so tudi na področju prodaje vstopnic. Za vse so pripravili posebno akcijo, ki velja samo danes, na dan žena, ob nakupu ene vstopnice je druga za partnerko ali soprogo brezplačna. Otroci do 6 let imajo prost vstop, pa tudi vsi, ki bodo na ogled tekem prišli z zastavo, veliko vsaj 150 cm.

VIR: STA / Alekdander Mladenović

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.