10:22, pon, 29. Jul

Kresovanja na Štajerskem, letos brez Ruš





Pred mednarodnim praznikom dela, 1. majem, bodo po vsej Sloveniji zagoreli kresovi; a po petih letih brez največjega kresovanja na Štajerskem, v Rušah.

kres_ruse-22

Prvega maja obeležujemo mednarodni praznik – praznik dela. Ob tem prazniku povsod po Sloveniji potekajo številne prireditve s postavitvijo majskih dreves nekaj dni prej in prižigom kresa na zadnji aprilski večer. Tako je bilo pretekla leta tudi v Rušah, a letos tam tradicionalnega kresovanja po petih letih ne bo.

Kresovanja v Mariboru in okolici:
– Koblarjev zaliv: Osrednja mariborska prireditev pred praznikom dela. Prireditev z zabavnim programom se prične ob 17. uri, ob 20:10 bo imel nagovor izvršni sekretar ZSSS Andrej Zorko, ob 21:30 sledi prižig kresa.

– Radvanje: Od 17:00 naprej postavitev mlaja in kresovanje pri gasilskem domu.

– Limbuš: Prireditev se prične ob 20. uri s postavitvijo majskega drevesa v Limbušu, sledi kresovanje na vinogradništvu Marin (Hrastje).

– Bresternica – Gaj: Ob 19:00 postavitev majskega drevesa in kresovanje.

– V Hočah in Slivnici: člani Športnega društva Slivnica bodo postavili mlaj in zakurili kres pri Slivniškem gradu od 16.00 naprej. Prav tako bodo mlaj postavili in zakurili kres člani in članice PGD Hoče, pri gasilskem domu Hoče. Dogajanje bo od 18.00 naprej.

Ob kresovanju ne pozabite na varnost
Kurjenje kresov pa lahko pomeni nevarnost tako za udeležence, kot okolje, saj lahko nepazljivo ravnanje z ognjem in goriščem povzroči tudi neželen požar v naravi, opozarjajo gasilci. Vsi, ki nameravate v naravnem okolju kuriti kresove, upoštevajte napotke za varno kurjenje. Nekaj teh je na svojem Facebook profilu zapisal tudi Drago Strnad iz Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ruše:
• Najprej očistite kurišče vseh gorljivih snovi in ga obdajte s kamenjem, peskom.
• Za prižiganje kresov ne uporabljajte vnetljivih, eksplozivnih snovi.
• Kres naj ves čas nadzoruje odrasla oseba.
• Po kurjenju žerjavico povsem pogasite in kurišče prekrijete s peskom.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.