15:16, pet, 29. Mar

Krizni center za najmlajše otroke kmalu tudi v Mariboru





V Sloveniji je trenutno le en krizni center za otroke do šestega leta starosti, kmalu pa bo zaživel še en v okviru Centra za socialno delo (CSD) Maribor. Stavbo so že našli, trenutno jo opremljajo in iščejo strokovnjake za delo v njej. Vselitev prvih otrok je zaenkrat predvidena marca.

“Prav pridobivanje ustreznih kadrov je trenutno največji izziv. Načrtujemo, da bomo imeli ekipo zaposlenih sestavljeno tako, da bi lahko začeli sprejemati otroke v marcu,” je za STA povedala direktorica CSD Maribor Marjana Bravc.

Za Krizni center za otroke Palček Maribor so najeli hišo na območju Mestne občine Maribor. Po besedah direktorice so jo iskali približno tri mesece in za to objavili dva razpisa. “Prvega smo objavili septembra. Zaradi neustreznih ponudb smo razpis ponovili še oktobra, aktivno smo spremljali tudi vse nepremičnine, ki so jih ponujale v najem nepremičninske agencije,” je povedala.

Težka naloga z iskanjem ustreznega objekta

Najti ustrezen objekt ni bila lahka naloga. “Pomembno je bilo izpolnjevanje vseh prostorskih pogojev ter ustrezna dostopnost do infrastrukture, torej bližina zdravstvenih institucij in ostalih socialnovarstvenih institucij ter ustrezna cestna dostopnost tudi za ostale centre za socialno delo na našem območju. Pred podpisom pogodbe za najem stavbe smo zaprosili in dobili soglasje pristojnega ministrstva,” je pojasnila direktorica.

Prav oddaljenost doslej edinega kriznega centra Palčica, ki deluje v Grosuplju, je bila eden od razlogov za pobudo za vzpostavitev kriznega centra še v Mariboru, ki bo pokrival potrebe na območju vzhodne Slovenije.

“Pomembno je, da otroci ostanejo v lokalnem okolju. Stike matične družine z otroki v Palčici je bilo zaradi oddaljenosti težko organizirati, starši otrok so ponavadi socialno zelo šibki, se ne znajdejo in so nezmožni organizirati pot do Grosuplja,” so na CSD Maribor zapisali v utemeljitvi načrta za nov krizni center.

Namestitve otrok v krizne centre

Dodali so še, da je vedno manj možnosti za nameščanje otrok v rejniške družine, zato jim ob nujnem odvzemu preostane le možnost namestitve otroka v krizni center. “V pretekli zimi smo doživeli situacijo, ko je bil obstoječi krizni center maksimalno zapolnjen, v Mariboru pa smo imeli potrebo po nujni namestitvi petletnega otroka. V stiski smo morali poiskati drugo rešitev tako, da smo naredili kompromis in namestili tega otroka v naš že delujoči krizni center za otroke in mladostnike, kamor sicer nameščamo otroke od šestega leta naprej,” je povedala direktorica.

V novem kriznem centru bodo imeli deset posteljic, torej bodo lahko hkrati sprejeli deset otrok. Za takojšnje namestitve bo odprt 24 ur na dan vse dni v letu. “Omogočeno bo nameščanje otrok prvenstveno iz vzhodnega dela Slovenije, seveda pa, v kolikor bo potreba, tudi s celotnega območja Slovenije, tako da bo v obeh kriznih centrih za otroke poskrbljeno za kar najbolj prijetno in ustrezno bivanje in skrb,” je poudarila direktorica.

Namen takšnega centra je nudenje krizne namestitve otrokom do šestega let starosti, ki so iz različnih razlogov ostali brez starševske skrbi ali jih je zaradi ogroženosti nujno treba umakniti iz primarne družine.

V okviru CSD Maribor že delujeta dva krizna centra, in sicer Krizni center za (odrasle) žrtve nasilja v družini in Krizni center za otroke in mladostnike, kamor nameščajo stare od šest od 18 let.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.