15:29, pet, 19. Apr

Kurentovanje na Ptuju letos z izjemnim programom in pestrim naborom dogodkov





Ptuj bo med med 11. in 21. februarjem v znamenju že 63. tradicionalnega Kurentovanja, ki velja za največjo slovensko prireditev v času pusta. Na ulice najstarejšega mesta privabi avtohtone in druge maske z vse Slovenije in srednje Evrope, pa tudi številne domače in tuje obiskovalce. Vrhunec bo tudi letos mednarodna povorka 19. februarja.

Kot je na današnji predstavitvi programa poudarila ptujska županja Nuška Gajšek, tudi letošnja izvedba ostaja zvesta programskim izhodiščem, ki so bila postavljena v preteklosti, ob tem pa uvaja trajnostni moment, ki bo z osrednjim likom kurenta obiskovalce mesta nagovarjal 365 dni v letu.

Že 3. februarja bodo namreč pod okriljem Zveze društev kurentov odprli visokotehnološko zasnovano Kurentovo hišo, ki bo v prihodnjih letih še dodatno prispevala k prepoznavnosti edinstvenega obredja z osrednjim likom kurenta, katerih obhod je že nekaj let vpisan na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva pri Unescu.

Uradni začetek letošnjih kurentovih opravil bo tradicionalno potekal že v noči na 3. februar, ko bodo začetek pustnega časa naznanili častilci pradavne tradicije s kurentovim skokom natanko opolnoči na domačiji 2. princa karnevala Matevža Zokija v Budini pri Ptuju.

Kot je povedala direktorica ptujskega zavoda za turizem Tanja Srečkovič Bolšec, osrednja dogodka tudi letos ostajata mednarodna Etno in Karnevalfest. Etnofest bo po dveh letih premora ponovno združil avtohtone lokalne in druge etnografske like Slovenije ter tujine v soboto, 11. februarja.

Beležijo nekaj mejnikov

Na pustno nedeljo, 19. februarja, pa bo Ptuj v sklopu Karnevalfesta upravičil sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji, na kateri bo nastopilo okoli 2500 pustnih mask iz Slovenije in tujine.

“Letošnje Kurentovanje beleži še nekaj mejnikov, in sicer 150 let prvega beleženja povorke našemljenih meščanov na Ptuju, z Mestnim pustnim korzom, ki bo letos doživel 10. jubilejno izvedbo, pa drugo soboto, 18. februarja, potekal prikaz zgodovinske povorke,” je poudarila Srečkovič Bolšec.

Kot vsako leto bo umetniško dogajanje obarvala mednarodna likovna prireditev Ex-tempore, dobrodelna nota festivala pa se bo pokazala 11. februarja na največji tradicionalni Obarjadi pod okriljem Lions kluba Ptuj. Za najmlajše bo 20. februarja poskrbela otroška pustna povorka v sodelovanju z Vrtcem Ptuj, ki se je bodo udeležili otroci iz vse Slovenije.

Na vseh prireditvah javnega pomena organizatorji pričakujejo približno 4000 udeležencev iz desetih držav, kar Kurentovanje uvršča med največje prikaze pustne dediščine v Sloveniji in Evropi. Letošnje Kurentovanje se bo tradicionalno zaključilo s pokopom pusta na pustni torek.

Ker je v zadnji dneh v delu javnosti nekaj nezadovoljstva povzročila predstavitev komercialnega dela dogodkov ob letošnjem festivalu, del katerega bo med drugim 3. februarja srbska pevka Ceca, županja in direktorica zavoda poudarjata, da so sami zgolj organizatorji javnega dela prireditve, ki ga tudi edinega financirajo.

Komercialni del je letos prevzel Radio Tednik Ptuj

Z razvojem festivala so slednjega že pred leti dopolnili tudi z zasebnim delom prireditve, kamor sodijo tudi komercialne zabave v Karnevalski dvorani, ki jih prireja na razpisu izbrani ponudnik. Ta pri komunikaciji sicer uporablja blagovno znamko Kurentovanje, a se njegov program odvija neodvisno od javnega dela. Zavod sicer zahteva, da več kot polovico programa predstavljajo slovenski glasbeniki.

Komercialni del je letos prevzel Radio Tednik Ptuj, njihov direktor Drago Slameršak pa je pojasnil, da želijo z raznovrstnim glasbenim programom zadovoljiti glasbene navdušence vseh žanrov.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.