18:20, tor, 6. Avg

Labiofam oddal zavezujočo ponudbo za Marifarm





Italijansko-slovenska družba Labiofam Europe je izpolnila napoved in do roka, ki se je iztekel v ponedeljek, oddala zavezujočo ponudbo za odkup terjatev NKBM in s tem za lastniški prevzem mariborskega farmacevta Marifarm, so danes potrdili na Mestni občini Maribor. Predstavniki občin ustanoviteljic se bodo v naslednjih dneh sestali z banko.

marifarm

Kot piše današnji Večer, naj bi potencialni novi lastnik Marifarma za skoraj 19,5 milijona evrov dolga do NKBM ponudil osem milijonov evrov. Ponudba velja do 15. aprila in vključuje odkup 2,4 milijona evrov kratkoročnega kredita, dveh dolgoročnih kreditov v skupni vrednosti dobrih 14,5 milijona ter lizinga v višini 2,5 milijona evrov.

V NKBM so za STA povedali, da postopek prodaje vodijo lastniki, ki sprejemajo ponudbe za odkup lastniškega deleža, zato za razkrivanje podrobnosti o prodajnem postopku niso pristojni. Kot banka upnica v postopku konstruktivno in odgovorno sodelujejo v skladu s politiko upravljanja terjatev in svojimi pristojnostmi, v okviru tega pa preučijo vsako poslovno ponudbo za odkup terjatev s strani potencialnih kupcev in na osnovi strokovne presoje sprejmejo odločitev.

Banka naj bi se po pisanju Večera sicer zavzemala za to, da se Mariborske lekarne za prodajo Marifarma pogajajo tudi z drugimi potencialnimi kupci, predvsem londonsko družbo Advinia Healt Care. Do prodaje družbe Labiofamu so skeptični tudi zaposleni, ki so prejšnji teden v javnem pismu izrazili nasprotovanje prodaji, saj potencialni kupec doslej sploh še ni povedal, kaj naj bi v Marifarmu zanj proizvajali.

Na mariborski občini so se na to odzvali z besedami, da je zaskrbljenost zaposlenih razumljiva, vendar pa je mogoče delovna mesta ohraniti le s pomočjo strateškega partnerja ali novega lastnika. “Trenutno poteka prodajni postopek, za katerega je zainteresirano podjetje, ki je tudi zagotovilo, da bo ohranilo delovna mesta v Marifarmu. V primeru, da prodajni postopek ne bo zaključen, bodo povabljeni morebitni drugi zainteresirani ponudniki,” so še dodali na občini.

Labiofam je prejšnji teden, ko je že kazalo, da bo postopek propadel, z zamudo na račun Banke Koper nakazal 100.000 evrov avansa, za katerega zdaj iščejo primerno pravno podlago za prenakazilo na fiduciarni račun notarke. Ob tem 22. april še zmeraj ostaja datum za zaključek prodaje, ko bi Labiofam moral nakazati še preostali denar.

Marifarm je že nekaj časa v finančnih težavah, zato so lani začeli s postopkom njegove prodaje. Zavezujoči ponudbi sta oddala ukrajinski Arterium Corporation in Labiofam Europe s sedežem v Kopru, komisija za vodenje postopka prodaje pa se je na koncu pogajala le s slednjim.

Podjetje, ki zaposluje okoli sto ljudi, je bilo ustanovljeno leta 2008 z oddelitvijo od hčerinske družbe mariborskih lekarn Farmadent. Že od vsega začetka je podjetje poslovalo z izgubo, predvsem zaradi večmilijonskega kredita za izgradnjo stavbe, vredne 32 milijonov evrov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.